Składniki :
- 1 czerwona papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- oliwa z oliwek,
- krewetki black tiger 250g,
- wino czerwone,
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, bazylia.
Sposób przygotowania :
- Krewetki otworzyć, posolić i odstawić na 30min.
- W tym czasie, cebulę i paprykę posiekać w długie paski .
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić najpierw paprykę, następnie cebulę a gdy się zarumieni dorzucić czosnek.
- Odlewamy osoloną wodę i dodajemy krewetki na patelnię.
- Smażymy aż do zarumienienia, a następnie lekko podduszamy.
- Po około 5 minutach dolewamy pół lampki wina i dalej dusimy przez około 10 minut.
- Następnie zwiększamy gaz,podnosimy pokrywkę i smażymy do całkowitego odparowania wina.
- Po odparowaniu krewetki są gotowe do podania .
- Z warzyw które zostały tworzy się pyszny dodatek do pieczywa. Krewetki z nim smakują najlepiej.
Krewetki zostały podane z zielonym dipem zrobionym z pietruszki, oliwy z oliwek, czosnku i soli. Pietruszkę i czosnek bardzo drobno siekamy i wrzucamy do miseczki z oliwą z oliwek. Mieszamy i lekko solimy. Dip jest gotowy.
Dodaj komentarz