Świetny dodatek do dań mięsnych i nieodłączny kompan rolad wołowych. Wersja kapusty modrej z boczkiem.
Składniki:
- 1 mała czerwona kapusta lub 1/2 dużej,
- 150 g boczku surowego wędzonego (ewentualnie gotowanego),
- 1/2 cebuli,
- 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki octu.
Sposób przygotowania:
- Kroimy boczek na bardzo drobną kostkę i wrzucamy na patelnie. Przesmażamy aż do wytopienia tłuszczu.
- Drobno posiekaną cebulę dodajemy do boczku i podduszamy kilka minut.
- Wykrajamy głąb z kapusty, siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
- Dodajemy boczek z cebulą i zalewamy szklanką wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, lekko dosalamy.
- Gotujemy kapustę, a gdy woda odparuje podsmażamy często mieszając około 30-40 minut.
- Gdy kapusta zmięknie zaczynamy przyprawianie: sól, pieprz, oraz kilka łyżek octu, zwykle wystarczą 2-3. Może również okazać się, że trzeba będzie dodać cuktu.
Dodaj komentarz