Jest to bezglutenowa wersja ucieranego ciasta z owocami.

Składniki:

  • ok. 1/2 szklanki brązowego cukru*
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • pół kostki masła
  • 60 dag truskawek
  • kruszonka: 10 dag masła, 10 dag stewii w proszku/cukru,10 dag mąki ryżowej (składniki kruszonki zagnieść razem, tak by po kawałku odrywały się od palców).

Sposób przygotowania:

Masło stopić. Kiedy przestygnie utrzeć  z cukrem (kulą), dodać kolejno: mąkę przesianą przez sito wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jaja. Kiedy masa będzie jednolita i gładka przelać ją do formy nasmarowanej masłem, na wierzchu poukładać truskawki (małe w całości, większe przeciąć na pół), posypać kruszonką.

Piec 40 min w temperaturze 170 stopni.

*zamiast brązowego cukru można użyć stewii w proszku lub ksylitolu, jednak moim zdaniem zmieniają one lekko smak ciasta. Stewia świetnie nadaje się natomiast do kruszonki.  Smacznego!

DSC_0171DSC_0170