Jest to bezglutenowa wersja ucieranego ciasta z owocami.
Składniki:
- ok. 1/2 szklanki brązowego cukru*
- 4 jaja
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- pół kostki masła
- 60 dag truskawek
- kruszonka: 10 dag masła, 10 dag stewii w proszku/cukru,10 dag mąki ryżowej (składniki kruszonki zagnieść razem, tak by po kawałku odrywały się od palców).
Sposób przygotowania:
Masło stopić. Kiedy przestygnie utrzeć z cukrem (kulą), dodać kolejno: mąkę przesianą przez sito wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jaja. Kiedy masa będzie jednolita i gładka przelać ją do formy nasmarowanej masłem, na wierzchu poukładać truskawki (małe w całości, większe przeciąć na pół), posypać kruszonką.
Piec 40 min w temperaturze 170 stopni.
*zamiast brązowego cukru można użyć stewii w proszku lub ksylitolu, jednak moim zdaniem zmieniają one lekko smak ciasta. Stewia świetnie nadaje się natomiast do kruszonki. Smacznego!
Dodaj komentarz