Czy kupujesz gołąbki i potrzebujesz bardzo szybko przygotować sos pomidorowy? Ten przepis jest dla Ciebie! Całość wykonania poniżej 3 minut!

Składniki:

  • 500 ml wrzątku,
  • 1 dowolna kostka rosołowa
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1-1,5 czubate łyżki mąki zwykłej,
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania, już chyba szybciej się nie da:

  1. W czajniku zagrzej wodę i wlej do garnka około 0,5 litra i wrzuć kostkę rosołową.
  2. Do kubka włóż 2 lub 3 czubate łyżeczki koncentratu, 1-1,5 czubatej łyżki mąki, zalej to zimną wodą do połowy kubka i starannie wymieszaj.
  3. Przelej to wszytko do gotującego rosołku, bardzo starannie wymieszaj, doprowadź do wrzenia.
  4. Teraz już tylko dodaj pieprz, najlepiej świeżo mielony. Gotowe!!
Zobacz również przepis na:  Fasolka po bretońsku

Kilka uwag:

  • 2 łyżeczki koncentratu – sos jest bardziej pomarańczowy i delikatnie pomidorowy.
  • 3 łyżeczki koncentratu – sos jest bardziej czerwony i mocno pomidorowy.
  • 1 czubata łyżka mąki – sos jest luźniejszy, średnio gęsty.
  • 1,5 czubatej łyżki mąki – sos jest gęstszy.
  • Smak sosu można dopracować cukrem lub solą.

bardzo-szybki-przepis-na-sos-pomidorowy bardzo-prosty-i-szybki-sos-pomidorowy-przepis bardzo-prosty-przepis-na-sos-pomidorowy bardzo-prosty-i-szybki-przepis-na-sos-pomidorowy