Chrupiące drożdżowe bułeczki z parówką to nic innego jak hot-dog. Różni go jednak to, że parówka tkwi w bułce podczas wypieku. Zwykle to danie powstaje przy okazji robienia ciasta np. do pizzy, bo ilość potrzebnego ciasta nie jest duża, można również przygotować więcej ciasta i wyrobić kilka bułek.

Składniki:

  • 8-10 parówek,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 ml ciepłej wody,
  • 8 g drożdży świeżych,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Inne ilości składników na ciasto można znaleźć w tabelce w tym przepisie.

  1. Do miski przesiewamy mąkę i robimy dołek. W osobnym kubku kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżeczki mąki i około połowę wody. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie, przelewamy do dołka w mące i czekamy 10-15 minut, aż zaczyn „wystartuje”.
  2. Mieszamy wszystko razem dodając resztę wody i wyrabiamy sprężyste ciasto, następnie dodajemy oliwę i sól i dalej wyrabiamy, aż uzyskamy idealną masę, pozwalamy ciastu wyrosnąć około 30 minut pod ściereczką.
  3. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy nożem pasy szerokości około 10 cm (kilka centymetrów węższe od parówki).
  4. Zawijamy parówkę w ciasto i odcinamy resztę ciasta, powtarzamy czynność aż wszystkie parówki będą owinięte ciastem.
  5. Delikatnie wałkujemy ręką na blacie parówki i odstawiamy na 15-20 minut pod ściereczką do wyrośnięcia.
  6. Do piekarnika około 200 stopni z włączonym termoobiegiem wkładamy parówki i pieczemy około 15 minut, aż się zarumienią.

Podajemy z musztardą lub ketchupem. Pycha!

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Faworki (chrust) - ok. 60-80 szt.