Przepis na wekę na drożdżach. Przepis prosty jak… weka. Łatwiej się już nie da, więc jeżeli podany sposób wydaje się zbyt skomplikowany, to…. może lepiej rzucić wszystko i pojechać w Bieszczady… 😉
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550 – powyżej mąki są „chlebowe”),
- 220 ml wody,
- 400 ml mleka,
- 42 g świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1,5 łyżki soli
Im mniej mleka, tym mniej „bułkowy” charakter weki, można zastosować inną proporcję, np. 310/310 (mleko/woda).
Sposób przyrządzania:
- Zaczynamy od włączenia piekarnika i ustawienia temperatury na 220 stopni. Jeśli dysponujemy kamieniami do pieczenia pizzy – wkładamy też kamienie.
- Temperatura pracy z drożdżami to 37 stopni, a otoczenia, misek, co najmniej 25 stopni. Dobrze zatem przygotowywać ciasto w ciepłej atmosferze.
- W plastikowej misce mieszamy około 150 ml ciepłej (ok. 37º C ) wody, pokruszone drożdże, cukier i ok. 3 łyżki mąki. Czekamy około 10-15 minut aż zaczyn podrośnie, po czym łączymy go z pozostałą mąką, wodą i mlekiem (zostawiamy ok. 20 ml i ewentualnie później dolewamy), solą i wyrabiamy gładkie ciasto. Najlepiej mikserem planetarnym. Przykrywamy je i czekamy 15-20 minut. Znowu wyrabiamy i formujemy dwa podłużne batony o średnicy nadgarstka. Przykrywamy dwoma-trzema ściereczkami i czekamy około 30 minut, aż ciasto wyrośnie pięknie – co najmniej dwukrotnie.
- Na dno piekarnika wstawiamy naczynie (np. małą blachę) z około 100 ml. wrzącej wody.
- Robimy na bułce podłużne nacięcia (najlepiej karbowanym nożem do pieczywa) i wstawiamy do piekarnika: można użyć aluminiowej łopaty piekarskiej lub cienkiej drewnianej deseczki – w obu przypadkach obficie oprószonych mąką.
- Spryskujemy pieczywo wodą „aż skórka zmoknie” i pieczemy 10 minut w 220 stopniach na kamieniach do chleba lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bez termoobiegu.
- Otwieramy na chwilę piekarnik, wypuszczamy wilgoć, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy kolejne 25 minut.
- Jeżeli kolor bułki nie jest jeszcze satysfakcjonujący, na koniec włączamy termoobiegi, spryskujemy wodą i około 5 minut podpiekamy bułkę z kilku stron, co jakiś czas obracając ją na plecki, na bok.
- Wyciągamy, jeszcze raz spryskujemy wodą i studzimy na kratce około godziny. Dobrze upieczone pieczywo wydaje głuchy dźwięk, kiedy postukać od spodu.
Bardzo smaczne!
Agnieszka
Weka wyszła wspaniała, pyszna, piekłam dodając 400 ml mleka
Zapach w całym domu, a dzieci w siódmym niebie. Dodałabym zdjęcie, ale nie widzę takiej możliwości.
Ja
Chlebek pyszny wyszły 2 duże bochenki
benek
a co robimy z mlekiem ?
jest w składnikach a w przepisie niema
Radek
Słuszna uwaga, dziękuję, już poprawione.