Długa bułka (weka lub baton) pszenna (2 szt.)

Przepis na wekę na drożdżach. Przepis prosty jak… weka. Łatwiej się już nie da, więc jeżeli podany sposób wydaje się zbyt skomplikowany, to…. może lepiej rzucić wszystko i pojechać w Bieszczady… 😉

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej  (typ 450, 500 lub 550 – powyżej mąki są „chlebowe”),
  • 220 ml wody,
  • 400 ml mleka,
  • 42 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyżki soli

Im mniej mleka, tym mniej „bułkowy” charakter weki, można zastosować inną proporcję, np. 310/310 (mleko/woda).

 

Sposób przyrządzania:

  1. Zaczynamy od włączenia piekarnika i ustawienia temperatury na 220 stopni. Jeśli dysponujemy kamieniami do pieczenia pizzy – wkładamy też kamienie.
  2. Temperatura pracy z drożdżami to 37 stopni, a otoczenia, misek, co najmniej 25 stopni. Dobrze zatem przygotowywać ciasto w ciepłej atmosferze.
  3. W plastikowej misce mieszamy około 150 ml ciepłej (ok. 37º C ) wody, pokruszone drożdże, cukier i ok. 3 łyżki mąki. Czekamy około 10-15 minut aż zaczyn podrośnie, po czym łączymy go z pozostałą mąką, wodą (zostawiamy ok. 20 ml i ewentualnie później dolewamy), solą i wyrabiamy gładkie ciasto. Najlepiej mikserem planetarnym. Przykrywamy je i czekamy 15-20 minut. Znowu wyrabiamy i formujemy dwa podłużne batony o średnicy nadgarstka. Przykrywamy dwoma-trzema ściereczkami i czekamy około 30 minut, aż ciasto wyrośnie pięknie – co najmniej dwukrotnie.
  4. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie (np. małą blachę) z około 100 ml. wrzącej wody.
  5. Robimy na bułce podłużne nacięcia (najlepiej karbowanym nożem do pieczywa) i wstawiamy do piekarnika: można użyć aluminiowej łopaty piekarskiej lub cienkiej drewnianej deseczki – w obu przypadkach obficie oprószonych mąką.
  6. Spryskujemy pieczywo wodą „aż skórka zmoknie” i pieczemy 10 minut w 220 stopniach na kamieniach do chleba lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bez termoobiegu.
  7. Otwieramy na chwilę piekarnik, wypuszczamy wilgoć, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy kolejne 25 minut.
  8. Jeżeli kolor bułki nie jest jeszcze satysfakcjonujący, na koniec włączamy termoobiegi, spryskujemy wodą i około 5 minut podpiekamy bułkę z kilku stron, co jakiś czas obracając ją na plecki, na bok.
  9. Wyciągamy, jeszcze raz spryskujemy wodą i studzimy na kratce około godziny. Dobrze upieczone pieczywo wydaje głuchy dźwięk, kiedy postukać od spodu.
Zobacz również przepis na:  Rolady wołowe - śląskie (12 szt.)

weka-baton-dluga-bulka-pszenna

Bardzo smaczne!

weka-baton-dluga-bulka-pszenna-przepis-zoom

 

 

← Poprzedni przepis

Następny przepis →

1 Comment

  1. Agnieszka

    Weka wyszła wspaniała, pyszna, piekłam dodając 400 ml mleka
    Zapach w całym domu, a dzieci w siódmym niebie. Dodałabym zdjęcie, ale nie widzę takiej możliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.