Gołąbki prawie każdy lubi jeść, ale nie każdy robić. Przepis na nie jest jednak bardzo prosty i kiedy już przebrniemy przez trudy „rozebrania” kapusty, okaże się, że to danie może częściej gościć na naszym talerzu.
Składniki:
- 1 średnia kapusta,
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 200 g ryżu długoziarnistego,
- 700 ml passaty lub 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego,
- 2 średnie cebule lub 1 duża,
- 2-3 łyżki mąki do sosu
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, majeranek
Sposób przygotowania:
- przygotowanie liści kapusty polega na zagotowaniu (około 1/3 garnka) wody w bardzo dużym garnku tak, aby zmieściła się w nim cała główka kapusty i była przykryta. W głąb mocno wbijamy widelec a następnie obgotowujemy kapustę w garnku, co kilka minut nożem odcinamy kilka liści – powinny swobodnie odchodzić od kapusty i być elastyczne. Robimy to tak długo, aż uzyskamy tyle liści, ile potrzeba. Następnie dajemy im trochę przestygnąć i ścinamy ostrym nożem zgrubione części łodyg liści . Ta część przepisu jest najbardziej pracochłonna, potem wszystko już idzie szybko,
- ryż gotujemy aż będzie „al dente”, czyli kilka minut krócej, niż na opakowaniu napisano,
- w tym samym czasie cebulkę drobno pokrojoną dusimy do miękkości,
- surowe mięso, ryż, cebulkę mieszamy starannie, dodając płaską łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki cukru, szczyptę tymianku lub majeranku
- zawijamy farsz w liście, podobnie jak krokiety – najpierw zawijamy boki, następnie zwijamy gołąbka
- wkładamy gołąbki ciasno do dużego (szerokiego) garnka wyłożonego na dnie kilkoma liściami kapusty (pozostałe lub porwane liście)
- zalewamy wrzątkiem tak, aby gołąbki były przykryte, wodę solimy (można użyć kostki rosołowej) dodajemy liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego
- gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 min.,
- po tym czasie wykładamy gołąbki a półmisek i zostawiamy około 1 l wody, na sos.
- do pozostałej wody dodajemy 700 ml passaty w płynie lub 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego,
- w osobnym kubeczku 2-3 czubate łyżki mąki rozprowadzamy z zimną wodą, dokładnie mieszamy po czym dodajemy do gotującej się wody, po zagotowaniu doprawiamy pieprzem świeżo mielony, ewentualnie solą
Dodaj komentarz