Gołąbki prawie każdy lubi jeść, ale nie każdy robić. Przepis na nie jest jednak bardzo prosty i kiedy już przebrniemy przez trudy „rozebrania” kapusty, okaże się, że to danie może częściej gościć na naszym talerzu.

 

Wersja gołąbków na szybko – bez podgotowywania ryżu – czytaj w uwagach – gołąbki z farszem z ryżem sypkim

Składniki:

  • 1 średnia kapusta,
  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 200 g ryżu długoziarnistego (lub parabolied – czytaj w uwagach)
  • 700 ml passaty lub 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 średnie cebule lub 1 duża,
  • 2-3 łyżki mąki do sosu
  • 1 jajko (opcjonalnie – czytaj w uwagach)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek/majeranek/lubczyk

 

Sposób przygotowania:

  • przygotowanie liści kapusty polega na zagotowaniu (około 1/3 garnka) wody w bardzo dużym garnku tak, aby zmieściła się w nim cała główka kapusty i była przykryta. Wykrawamy ostrym nożem stożkowe wgłębienie w miejscu głąba, a następnie mocno wbijamy widelec i obgotowujemy kapustę w garnku, co kilka minut nożem odcinamy kilka liści – powinny swobodnie odchodzić od kapusty i być elastyczne. Robimy to tak długo, aż uzyskamy tyle liści, ile potrzeba. Następnie dajemy im trochę przestygnąć i ścinamy ostrym nożem zgrubione części łodyg liści . Ta część przepisu jest najbardziej pracochłonna, potem wszystko już idzie szybko,
  • ryż gotujemy aż będzie „al dente”, czyli kilka minut krócej, niż na opakowaniu napisano,
  • w tym samym czasie cebulkę drobno pokrojoną dusimy do miękkości,
  • surowe mięso, ryż, cebulkę mieszamy starannie, dodając płaską łyżkę soli, 1/4 łyżeczki cukru, płaską łyżeczkę tymianku, majeranku lub lubczyku oraz świeżo mielony pieprz,
  • zawijamy farsz w liście, podobnie jak krokiety – najpierw zawijamy boki, następnie zwijamy gołąbka
  • wkładamy gołąbki ciasno do dużego (szerokiego) garnka wyłożonego na dnie kilkoma liściami kapusty (pozostałe lub porwane liście)
  • zalewamy wrzątkiem tak, aby gołąbki były przykryte, wodę solimy (najlepiej przy użyciu kostki rosołowej) dodajemy liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego
  • gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40-45 min.,
  • po tym czasie wykładamy gołąbki a półmisek i zostawiamy około 1 l wody, na sos.
  • do pozostałej wody dodajemy 700 ml passaty w płynie lub 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • w osobnym kubeczku 2-3 czubate łyżki mąki rozprowadzamy z zimną wodą, dokładnie mieszamy po czym dodajemy do gotującej się wody, po zagotowaniu doprawiamy pieprzem świeżo mielony, ewentualnie solą

Kilka uwag dodatkowych:

Jedni wolą gołąbki, w których farsz jest zwarty, prawie jak w kotlecie mielonym czy sushi, a inni wolą farsz z ryżem wręcz wysypującym się z gołąbka. Jak osiągnąć te różne efekty?

  • Jeśli lubimy farsz z ryżem zwartym, to:
    • ryż powinien być zwykły lub długoziarnisty,
    • nie płuczemy ryżu przed gotowaniem,
    • ryż gotujemy al dente i nie płuczemy, tylko odlewamy,
    • do farszu dodajemy dodatkowo 1 jajko,
    • do farszu można dodać 1/2 namoczonej w mleku bułki,
    • do każdego gołąbka dajemy 120-150 g farszu.
  • Jeżeli lubimy farsz z ryżem sypkim to:
    • używamy ryżu „paraboiled”, który płuczemy aż do uzyskania przejrzystej wody,
    • moczymy ryż 15-20 minut w wodzie – nie gotujemy go!
    • po zmieszaniu wszystkiego, do farszu dodajemy ok. 50-70 ml bulionu (może być z kostki),
    • do każdego gołąbka dodajemy około 100-120 g farszu,
    • nie zawijamy kapusty zbyt ciasno, zostawiamy nieco luzu, ponieważ gdy ryż napęcznieje i powiększy się, zbyt ciasno zwinięte gołąbki pękną podczas gotowania,
    • nie zmieniamy proporcji soli, mięso powinno być nieco za słone – potem „odda” tą słoność do ryżu.

 

golabki-przepis-mieszanie-farszu

golabki-przepis-farsz

golabki-przepis-w-garnku

 

golabki-przepis-na-talerzu

golabki-przepis-na-talerzu-zoom

golabki-przepis-na-talerzu-zoom2