Jedna z najstarszych polskich zup, uwielbiana zarówno przez dorosłych,  jak i dzieci. Tradycyjny krupnik, to aromatyczny, mięsno-warzywny wywar z kaszą jęczmienną. Takie połączenie daje pyszne, sycące danie dla całej rodziny. Warto pamiętać, że zupa lubi się „przegryźć” i swoje największe walory pokazuje dopiero następnego dnia…

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 szt. marchewki,
  • 2 szt. pietruszki,
  • pół  selera,
  • pół pora,
  • 1-2 gałązki natki pietruszki,
  • 5 szt. ziemniaków,
  • 150 g drobnej kaszy jęczmiennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.
Zobacz również przepis na:  Uszka wigilijne tradycyjne z grzybami i jak lepić (150 szt.)

 

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka zalewamy ok. 1,5-2 litrami wody. Wodę solimy do smaku. Gotujemy je 45 minut.
  2. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, seler, por oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę.
  3. Kaszę jęczmienną przesypujemy na sito, płuczemy około 1 minutę w zimnej wodzie, a następnie dodajemy do gotującego się wywaru.
  4. Po upływie 20 minut dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  5. Po kolejnych 15-20 minutach wyjmujemy żeberka oraz por i seler.
  6. Całość doprawiamy według potrzeb solą i pieprzem oraz posypujemy dużą ilością pokrojonej natki pietruszki.
Zobacz również przepis na:  Nalewka z pigwy

Mięso z żeberek można obrać i dodać do zupy, lub zamrozić w woreczku, aby przygotować farsz na pierogi z mięsem lub krokiety.

Zupa następnego dnia wyraźnie zgęstnieje, trzeba dodać wody.