Klasyczna zupa jarzynowa, gotowana na mięsie z drobiu, z delikatną zasmażką to znak, że idzie wiosna. Zupa bajecznie prosta w wykonaniu, chociaż kilka składników „kuchennej magii” musi zostać dodanych, poniżej ich lista.
Składniki:
- 2-3 skrzydła dowolnego ptactwa lub inna część nadająca się do wygotowania (kuper, udo, noga, szyja, szkielet itp.),
- 3 średnie marchewki,
- 2 średnie pietruszki (korzeń),
- 1/4 selera,
- 1 pora,
- 1/4 cebuli,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego),
- natka pietruszki (odrobina – może być mrożona lub suszona)
- 5 ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą (około 2 litry, można trochę posolić), zagotowujemy i gotujemy kilka minut pod przykryciem, po chwili gotowania zdejmujemy szumowiny.
- Wrzucamy pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, seler, por, dosalamy wodę do smaku i gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Wyciągamy mięso (i wyrzucamy), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 10 minut.
- Przygotowujemy zasmażkę: na małej patelni roztapiamy dużą łyżkę masła i dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, podduszamy jakieś 5 minut na małym ogniu, po czym dodajemy łyżkę mąki i cały czas mieszamy, aby uzyskać jasnozłoty kolor. Do zasmażki dolewamy kilka łyżek wody, mieszamy wszystko razem i dodajemy do zupy, starannie wszystko mieszając.
- Doprowadzamy zupę do wrzenia, dodajemy grubo pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku dodajemy łyżeczkę cukru. To właśnie cukier i zasmażka na cebuli robią czary.
Zupka kocha „przegryzanie”, dlatego najlepsza jest następnego dnia.
Dodaj komentarz