Babcine domowe kruche ciastka przez maszynkę (120 szt.)

Ten przepis cieszy się na przepisane.pl największą popularnością; pewnie dlatego, że w całości podyktowała mi go moja babcia – robiła te ciastka tak samo przez kilkadziesiąt lat i jeszcze nie jadłem lepszych. Sprawdź.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej, (najlepiej tortowej, ale może być każda inna)
  • 2,5 kostki masła 500g,
    (w oryginalnym przepisie babci, używała ona 250 g masła i 250 g margaryny „palma” albo „kasia”, bo w domu było biednie; ale gdyby nie było biednie, użyłaby masła zamiast margaryny.)
  • 250g cukru pudru,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1-1,5 (12 g) opakowania cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka (białek nie wyrzucaj – mogą się przydać, gdyby ciasto było zbyt suche)
  • odrobina margaryny do posmarowania blachy.

Z powyższych składników wychodzi dużo ciastek (około 4-5 blaszek – ok. 120 szt. ciastek), można podzielić składniki na pół, ale… w sumie nie warto ich robić mało, bo ciastka znikają błyskawicznie.

Jeżeli chcemy zaangażować w pieczenie również dzieci, to można na blacie obsypanym mąką, jedną część ciasta rozwałkować na grubość około 1 cm i  pozwolić dzieciom wycinać foremkami do ciastek. Ponadto takie ciastka można ozdobić orzechami np. włoskimi. Pieczemy tak samo.

 

Sposób przygotowania:

  • uruchamiamy piekarnik na 180 stopni (z termoobiegiem),

Czy można wyrobić ciasto robotem kuchennym do ciasta? Można. Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny (mąkę i cukier puder przesiewamy, a masło dodajemy w dość drobnych kawałkach), montujemy płaską końcówkę do mieszania (tzw. mieszadło; nie druciki do ubijania i nie hak) i na wolnych, a potem na średnich obrotach kręcimy kilka minut. Powstanie  ciasto w grudkach, które dość łatwo doprowadzić do oczekiwanej, plastycznej formy. Kroki z miksera wyglądają jak na zdjęciu poniżej (po ich wykonaniu przeskocz do kroku nr 6):

Jeśli jednak wierzymy w magię kuchni, to robimy tak jak robiła babcia 😉

A moja babcia robiła tak:

  1. mąkę należy przesiać na stolnicę lub blat,
  2. masło należy pokroić nożem na drobne kawałki,
  3. dodajemy: cukier puder (należy go przesiać) , sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 1 jajko i 3 żółtka,
  4. ze wszystkich składników powyżej wyrabiamy na blacie lub stolnicy ciasto, dokładnie wyrabiając ręcznie, ponieważ składniki ciasta łączą się ze sobą pod wpływem ciepła rąk,
  5. ciasto powinno być jak plastelina, jeżeli jest zbyt suche, należy dodać część białka, które pozostało nam z rozdzielania żółtek, jeśli zbyt mokre, dodajemy mąkę,
  6. po wyrobieniu, ciasto należy schłodzić ciasto w lodówce przez około 1 godzinę. Jeśli nie jest za ciepłe, można też od razu zacząć przepuszczać przez maszynkę małymi porcjami, jednak pozostałą część ciasta trzymamy w zamrażarce i podbieramy tyle, ile potrzebujemy,
  7. w maszynce do mięsa montujemy przystawkę do ciastek – u mnie najlepiej sprawdza się z nożykiem, z dużymi oczkami (oczka takie jak do kiełbas – największe). Trzeba przetestować, kiedy maszynka robi ładne, dość zwarte ciastka. Być może trzeba usunąć nożyk, może mniejsze oczka. Na szczęście nieudane ciastka lądują znowu w maszynce 😉
  8. prawą ręką wciskamy ciasto do maszynki, a wychodzące ciastka przyjmujemy na lewą dłoń, następnie odrywamy ruchem do góry i kładziemy na posmarowaną margaryną blaszkę umieszczoną pod maszynką – wymaga trochę sprytu, ale można bardzo szybko całą blaszkę ciastek przekręcić bez zatrzymywania. Tempo powstawania ciastek regulujemy siłą wcisku, a nieudane ciastka wrzucamy z powrotem do maszynki,
  9. jeżeli podczas wyciskania ciastek widoczny jest tłuszcz, to znaczy, że ciasto jest za ciepłe, należy wyjąć ciasto z maszynki i schłodzić kilka minut w zamrażarce,
  10. wkładamy blachę z ciastkami na najniższą półkę piekarnika i pieczemy z termoobiegiem 12-13 minut (do zarumienienia). W czasie pieczenia przygotowujemy kolejną blaszkę,
  11. ciastka muszą ostygnąć i pod lekkim przykryciem odpocząć. Najlepsze są dopiero następnego dnia wieczorem (ach, to magiczne „przygryzanie”),
  12. ciastka należy przechowywać w metalowych pudełkach z ubiegłego stulecia 😉
Zobacz również przepis na:  Tradycyjny gulasz wołowy z naturalnym ciemnym sosem (4 os.)

hmm… zamoczone w herbacie z cytryną… totalny odjazd!

Wzorek podstawowy nr 3 – „korona”

babcine-domowe-kruche-ciastka-przez-maszynke-blacha

babcine-domowe-kruche-ciastka-przez-maszynke-przepis

babcine-domowe-kruche-ciastka-przez-maszynke-zoom

Ciastka ze wzoru nr 5 – „piła”

 

Ciastek ze wzoru nr 4 – „litera B”

 

← Poprzedni przepis

Następny przepis →

11 Comments

  1. A wyjdą te ciastka jeśli zrobię je bez tej maszynki, tylko użyję zwykłych foremek, np. do pierników? 😉

    • Oczywiście!
      wystarczy ciasto rozwałkować i wyciskać foremkami czy szklankami.
      Można też rozwałkowane ciasto pociąć nożem np w romby

  2. Smak dzieciństwa gdy przychodziłam do babci w weekendy, zawsze mi je piekla dzień przed, zamoczone w herbatce z cytrynka obłęd!!! Teraz bede piekla synkowi! 😈💞💞

  3. Wyglądają bardzo apetycznie:)))

  4. Robiłam już je dwa razy – podwójna porcja! Znikają w krótkim czasie. Kruche i pyszne.

  5. Czy koniecznie potrzebna soda?

    • Dobre pytanie. Przepis jest od mojej babci, która aktualnie piecze ciasteczka dla ekipy w niebie, ale poszukałem w necie i wygląda na to, że może mieć to jednak znaczenie, ze względu na początkową szybkość działania sody, a następnie równomierność w czasie działania proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia zawiera dodatkowo kwasy pozwalające działać sodzie podczas spulchniania. Być może proporcja soda-kwas w proszku do pieczenia jest niewłaściwa, stąd dodatkowa soda.

  6. Dziekuje!
    Wszystko wyglada smacznie i pieknie. Jednak ja chcialbym upiec te siasteczka aby nie byly kruche, lecz twarde. Takie lubie.
    Dziekuje za porade
    Pozdrawiam

    • Miły Henryku, wystarczy nie zamykać w słoju i stwardnieją – wyschną.
      Jeśli za mało twarde – weź mniej proszku do pieczenia lub sody.

  7. Nakręcilam się na te ciasteczka, pieke je często i rzeczywiście znikają bardzo szybko. Faktycznie smak dzieciństwa. Dziękuję, Panie Radku
    Ewa

  8. dodałam do Pana przepisu cynamon – ciastka wyszły obłędne 🙂

Pozostaw odpowiedź Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.