Tradycyjny chlebek na drożdżach cechuje doskonały aromat i prostota wykonania. Ten wypiek to przygoda dla rozpoczynających piekarzy, którzy jeszcze boją się trochę piec „na zakwasie”.

Składniki:

  • 650 g mąki (np. 325 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej „typ 650”) i 325 g mąki krupczatki)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub 2 łyżki roztopionego masła klarowanego,
  • 400 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  • z 1/3 wody, łyżeczki cukru, drożdży i łyżki mąki w szklance dokładnie mieszamy zaczyn
  • przesiewamy mąkę do miski plastikowej, lub ciepłej miski szklanej bądź metalowej, robimy dołek i delikatnie wlewamy w niego zaczyn

Warto wiedzieć, że drożdże uwielbiają temperaturę wody 37 stopni i w takiej się uaktywniają (jak włożymy palec do wody o tej temperaturze, to nie czujemy różnicy temperatur). Minimalna temperatura do wzrostu wynosi 25 stopni, warto zatem zadbać, aby otoczenie w którym pracujemy z drożdżami miało taką temperaturę (koło piecyka, lub uruchomionej kuchenki)

chleb_pszenny_ciasto_zaczyn

  • po około 15 minutach dodajemy resztę mąki, sól, oliwę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli robimy to ręcznie, wówczas mieszamy składniki w misce łyżką, aż powstanie zwarta, odklejająca się od ścianek masa. Wtedy zaczynamy ugniatanie. Ciasto powinno być sprężyste i…. przyjmne w dotyku i zapachu.
  • wkładamy ciasto do miski wysmarowanej na ściankach oliwą i obtaczamy w oliwie ciasto, przykrywamy ściereczką i czekamy około godziny – ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

  • po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatamy starannie ciasto, formujemy bochenek i odstawiamy pod ściereczką na około 10 minut. Po tym czasie robimy nacięcia nożem lub nożyczkami i wkładamy do pieca. Od jakości tego zagniecenia będzie zależeć kształt chlebka

chleb_pszenny_wyrosniety

 

 Sposób pieczenia:

  • nagrzewamy piekarnik do 250 stopni (jeżeli dysponujemy kamieniami do pieczenia po osiągnięciu temperatury musimy nagrzewać kamienie przez co najmniej pół godziny). Można wykorzystać wszelkie funkcje przyśpieszające – np. termoobieg, funkcja czyszczenia piekarnika itp. Ostatecznie chlebek pieczemy tylko przy użyciu górnej i dolnej grzałki – bez termoobiegu!
  • przed wstawieniem chleba do piekarnika spryskujemy wnętrze wodą (zraszaczem ) lub wstawiamy pół szklanki gorącej wody lub pojemnik żaroodporny z kilkunastoma kostkami lodu. Od wysokiej wilgotności w początkowej fazie pieczenia zależy jakość skórki chleba; piekarnik powinien zaparować od środka
  • wkładamy szybko chlebek do piekarnika, najlepiej zsuwając go z omączonej drewnianej deseczki-łopatki (takiej jak do pizzy).
  • Co 10 minut zmniejszamy temperaturę o 10 stopni – najlepiej nastawić sobie alarm i podchodzić do piekarnika co 10 minut
  • kilogram chleba to około pieczemy około 40 minut
  • chlebek jest gotowy, jeśli postukany od spodu wyda głuchy dźwięk
  • zaraz po wyjęciu z pieca należy posmarować chleb wodą, lub – aby skórka była błyszcząca – wodą z odrobiną mąki. Można też zastosować sposoby znane z ciast – posmarować przed pieczeniem chlebek rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem z mlekiem itp.
  • chlebek (choć kusi, aby go zjeść) należy przestudzić na kratce, dopiero wtedy podawać

chleb_pszenny_gotowy_bochenek

 

chleb_pszenny_gotowy

 

Smacznego!

chleb_pszenny_gotowy_noz