Składniki:

  • Liście szpinaku rozdrobnione (może być mrożonka)
  • Ząbek czosnku 1-2 – na koniec!
  • Łyżka śmietany
  • 1 duża cebula
  • Sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

1 duża cebula – kroimy drobno, na margarynie i maśle (dużo tłuszczu) powoli podsmażamy. Około 15 minut!
W garnuszku gotujemy szpinak, odlewamy nadmiar wody.
Solimy i pieprzymy – delikatnie.
Łączymy z cebulką (bez nadmiaru tłuszczu).
Solimy – ostrożnie – kosztując.
Dodajemy pieprz, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek!
Wyłączamy gaz i bez gotowania: dodajemy 1-2 łyżki śmietany!

Zobacz również przepis na:  Tort orzechowy

Wersja dzieci: na maśle, mniej czosnku, a dużo cebulki i śmietany.