Ten przepis jest zainspirowany przysmakiem lokalnego indyjskiego baru (Shianti), którego właściciel zrobił wyjątek i do menu wprowadził curry w wersji… z mieloną wołowiną.  Spieszę wyjaśnić młodzieży, że hindusi nie jedzą krowy, bo ich zdaniem jest święta, a naszym zdaniem jest też… smaczna. To danie nie dość, że jest wyśmienite i proste w przygotowaniu, to również chętnie jedzone przez dzieci.

Sos można podać zarówno z ryżem, jak i z plackiem naan (ten przepis niebawem).

Składniki:

  • 700 g mielonej wołowiny,
  • 2 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cm selera,
  • 5 cm pora,
  • 1 gałązka selera naciowego,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki kolendry w kulce,
  • 2 łyżki przyprawy garam masala,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • ok. 0,5 l wody.
Zobacz również przepis na:  Sałatka z kurczaka gyros

Dodatki:

  • ryż basmati długoziarnisty (ewentualnie jaśminowy)
  • liście rukoli lub kolendry

 

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy bardzo drobno składniki: cebulę, seler naciowy i por
  2. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach
  3. Czosnek zgniatamy i kroimy w możliwie drobną kostkę
  4. Kolendrę rozgniatamy w moździerzu
  5. Szykujemy pozostałe składniki:  garam masala, koncentrat pomidorowy, mielona wołowina, mleko kokosowe,
  6. Rozgrzewamy olej i wrzucamy wołowinę
  7. Od razu dodajemy kolendrę i sól
  8. Mieszając obsmażamy aż do zbrązowienia
  9. Dodajemy cebulę i dalej smażymy kilka minut
  10. Dodajemy czosnek i znowu kilka minut przewracania
  11. Wrzucamy wszystkie warzywa, mieszamy i dodajemy wodę
  12. Teraz warto skosztować, czy jest dość słone, można ewentualnie dosolić, ale nie należy przesadzać, bo większość wody będziemy w dalszym etapie redukować. Dodajemy przyprawę garam masala, przykrywamy i dusimy  na wolnym ogniu około 30 minut.
  13. Dodajemy teraz mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy i dusimy kolejne 30 minut
  14. Teraz czas na redukowanie: podnosimy pokrywkę i pozwalamy płonom odparować, może to zająć około 30 minut

  15. Gęstość sosu powinna być zbliżona do sosu bolońskiego lub ragu
  16. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ważne, aby ryż miał aromat jaśminu, nie należy stosować tzw. ryżu białego – danie straci swój wykwintny charakter. Podajemy z liśćmi kolendry lub rukoli.
Zobacz również przepis na:  Crespelle - naleśniki ze szpinakiem, sosem pieczarkowym zapiekane z serem (2 porcje)