Tradycyjne łazanki z kapustą i boczkiem


Łazanki, to klasyka kuchni polskiej: proste i pożywne danie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podczas gotowania cały dom wypełnia zapach gotowanej kapusty z zasmażką na maśle i smażonego boczku z cebulką, wszystko posypane świeżo mielonym pieprzem (cieknie ślinka?). Do dzieła!

Składniki:

  • 500 g makaronu łazanki (najlepiej smakuje makaron jajeczny),
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 250-350g boczku wędzonego (gotowanego lub surowego),
  • 2 średnie cebule,
  • sól, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz.
  • jeżeli łazanki z zasmażką, to jeszcze 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu)

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę 1 raz przepłukać (można tego nie robić, jeśli lubimy kwaśne), pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Do miękkości – około 60 minut.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni (około 15 minut).
  3. Gdy tłuszcz się wytopi dodać drobno pokrojone cebule i dalej dusić. Jak cebula zacznie się podsmażać, dolać odrobinę wody i dusić po przykryciem jeszcze 20 minut.
  4. W dużym garnku, w dużej ilości wody gotujemy makaron łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu, minus 1-2 minuty od czasu gotowania. Makaron należy często mieszać, żeby się nie skleił. Po ugotowaniu odlewamy wodę i przepłukujemy go obficie wodą.
  5. Jeżeli kapusta jest miękka, to odlewamy wodę (zostawiamy 1-2 chochle) i wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Łączymy ze sobą kapustę oraz boczek, przyprawiamy (sól i pieprz). Należy pamiętać, że kapusta z boczkiem musi być dość intensywna – wszak po dodaniu makaronu smak zostanie osłabiony.
  7. Teraz przygotowujemy zasmażkę: na małej patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy mąkę, podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
  8. Jeżeli makaron mamy zimny, można teraz zagrzać go we wrzątku przez 2-3 minuty.
  9. Makaron mieszamy z kapustą. Makaronu powinno być wagowo tyle samo, co kapusty z boczkiem.
  10. Na koniec magiczny składnik: świeżo mielony pieprz. Bez niego nie ma łazanek 😀

 

Ludzie powiadają, że łazanki są najlepsze na następny dzień… o ile cokolwiek zostanie 😀


← Poprzedni wpis

Następny wpis →

2 komentarze

  1. Monika

    Wreszcie znalazlam łazanki z mojego dzieciństwa. Czy to jest przepis z Podkarpacia?

    • Radek

      Łazanki są na podstawie przepisu mojej mamy, ona pochodziła z Tarnowskich Gór, więc przepis raczej jest ze Śląska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.