Babcine domowe kruche ciastka przez maszynkę (120 szt.)

Ten przepis cieszy się na przepisane.pl największą popularnością; pewnie dlatego, że w całości podyktowała mi go moja babcia – robiła te ciastka tak samo przez kilkadziesiąt lat i jeszcze nie jadłem lepszych. Sprawdź.

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 1 kostka masła i trochę drugiej kostki (250g),
  • 1 kostka margaryny (250g) „palma” lub „kasia”,
  • 250g cukru pudru,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1-1,5 (12 g) opakowania cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • odrobina margaryny do posmarowania blachy.

Z powyższych składników wychodzi dużo ciastek (około 4-5 blaszek – ok. 120 szt. ciastek), można podzielić składniki na pół, ale… w sumie nie warto robić mało, bo ciastka znikają błyskawicznie.

Sposób przygotowania:

  • uruchamiamy piekarnik na 180 stopni (z termoobiegiem),

Czy można wyrobić ciasto robotem kuchennym do ciasta? Można. Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny (mąkę i cukier puder przesiewamy, a masło i margarynę dadajemy w dość drobnych kawałkach), montujemy płaską końcówkę do mieszania (nie druciki do ubijania i nie hak) i na wolnych i średnich obrotach kręcimy kilka minut. Powstanie  ciasto w grudkach, które dość łatwo doprowadzić do oczekiwanej, plastycznej formy. Jeśli jednak wierzymy w magię kuchni, to robimy tak jak robiła babcia 😉

Ale moja babcia robiła tak:

  • mąkę należy przesiać na stolnicę lub blat,
  • masło i margarynę należy pokroić nożem na drobne kawałki,
  • dodajemy: cukier puder (należy go przesiać) , sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 1 jajko i 3 żółtka,
  • ze wszystkich składników powyżej wyrabiamy na blacie lub stolnicy ciasto, dokładnie wyrabiając ręcznie, ponieważ składniki ciasta łączą się ze sobą pod wpływem ciepła rąk,
  • ciasto powinno być jak plastelina, jeżeli jest zbyt suche należy dodać żółtko (ewentualnie też białko), jeśli zbyt mokre, dodajemy mąkę,
  • po wyrobieniu, ciasto należy schłodzić ciasto w lodówce przez około 1 godzinę. Można też od razu zacząć przepuszczać przez maszynkę małymi porcjami, jednak pozostałą część ciasta trzymamy w zamrażarce i podbieramy tyle, ile potrzebujemy,
  • w maszynce do mięsa montujemy przystawkę do ciastek – najlepiej sprawdza się bez nożyka, z dużymi oczkami (oczka takie jak do kiełbas – największe). Trzeba przetestować, kiedy maszynka robi ładne, dość zwarte ciastka. Być może trzeba dodać nożyk, może mniejsze oczka. Na szczęście nieudane ciastka lądują znowu w maszynce 😉
  • prawą ręką wciskamy ciasto do maszynki, a wychodzące ciastka przyjmujemy na lewą dłoń, następnie odrywamy ruchem do góry i kładziemy na posmarowaną margaryną blaszkę umieszczoną pod maszynką – wymaga trochę sprytu, ale można bardzo szybko całą blaszkę ciastek przekręcić bez zatrzymywania. Tempo powstawania ciastek regulujemy siłą wcisku, a nieudane ciastka wrzucamy z powrotem do maszynki,
  • jeżeli podczas wyciskania ciastek widoczny jest tłuszcz, to znaczy, że ciasto jest za ciepłe, należy wyjąć ciasto z maszynki i schłodzić kilka minut w zamrażarce,
  • wkładamy blachę z ciastkami na najniższą półkę piekarnika i pieczemy z termoobiegiem 12-13 minut (do zarumienienia). W czasie pieczenia przygotowujemy kolejną blaszkę,
  • ciastka muszą ostygnąć i pod lekkim przykryciem odpocząć. Najlepsze są dopiero następnego dnia wieczorem (magiczne „przygryzanie”),
  • ciastka należy przechowywać w metalowych pudełkach z ubiegłego stulecia 😉

hmm… zamoczone w herbacie z cytryną… totalny odjazd!

babcine-domowe-kruche-ciastka-przez-maszynke-blacha

babcine-domowe-kruche-ciastka-przez-maszynke-przepis

babcine-domowe-kruche-ciastka-przez-maszynke-zoom

← Previous post

Next post →

9 Comments

  1. A wyjdą te ciastka jeśli zrobię je bez tej maszynki, tylko użyję zwykłych foremek, np. do pierników? 😉

    • Oczywiście!
      wystarczy ciasto rozwałkować i wyciskać foremkami czy szklankami.
      Można też rozwałkowane ciasto pociąć nożem np w romby

  2. Smak dzieciństwa gdy przychodziłam do babci w weekendy, zawsze mi je piekla dzień przed, zamoczone w herbatce z cytrynka obłęd!!! Teraz bede piekla synkowi! 😈💞💞

  3. Wyglądają bardzo apetycznie:)))

  4. Robiłam już je dwa razy – podwójna porcja! Znikają w krótkim czasie. Kruche i pyszne.

  5. Czy koniecznie potrzebna soda?

    • Dobre pytanie. Przepis jest od mojej babci, która aktualnie piecze ciasteczka dla ekipy w niebie, ale poszukałem w necie i wygląda na to, że może mieć to jednak znaczenie, ze względu na początkową szybkość działania sody, a następnie równomierność w czasie działania proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia zawiera dodatkowo kwasy pozwalające działać sodzie podczas spulchniania. Być może proporcja soda-kwas w proszku do pieczenia jest niewłaściwa, stąd dodatkowa soda.

  6. Dziekuje!
    Wszystko wyglada smacznie i pieknie. Jednak ja chcialbym upiec te siasteczka aby nie byly kruche, lecz twarde. Takie lubie.
    Dziekuje za porade
    Pozdrawiam

  7. Nakręcilam się na te ciasteczka, pieke je często i rzeczywiście znikają bardzo szybko. Faktycznie smak dzieciństwa. Dziękuję, Panie Radku
    Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.