Babcine domowe kruche ciastka przez maszynkę (120 szt.)

Ten przepis cieszy się na przepisane.pl największą popularnością; pewnie dlatego, że w całości podyktowała mi go moja babcia – robiła te ciastka tak samo przez kilkadziesiąt lat i jeszcze nie jadłem lepszych. Sprawdź.

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 1 kostka masła (200g),
  • 1 kostka margaryny (200g),
  • 250g cukru pudru,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1-1,5 opakowania cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • odrobina margaryny do posmarowania blachy.

 

Sposób przygotowania:

  • masło i margarynę należy pokroić nożem na drobne kawałki,
  • mąkę i cukier puder warto wcześniej przesiać,
  • ze wszystkich składników powyżej wyrabiamy na blacie lub stolnicy ciasto, dokładnie wyrabiając ręcznie, ponieważ składniki ciasta łączą się ze sobą pod wpływem ciepła rąk,
  • po wyrobieniu warto schłodzić ciasto w lodówce przez około 1 godzinę,
  • rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni,
  • w maszynce do mięsa montujemy przystawkę do ciastek, razem z nożykiem i oczkami  (najlepiej do kiełbas – takie największe),
  • wciskamy ciasto do maszynki i w trakcie działania maszynki wychodzące ciastka przyjmujemy na dłoń, następnie odrywamy ruchem do góry i kładziemy na posmarowaną margaryną blaszkę umieszczoną pod maszynką – wymaga trochę sprytu, ale można bardzo szybko całą blaszkę ciastek przekręcić,
  • wkładamy blachę z ciastkami na najniższą półkę piekarnika i pieczemy z termoobiegiem 12 minut (do zarumienienia). W czasie pieczenia przygotowujemy kolejną blaszkę,
  • z podanego przepisu wychodzi bardzo dużo ciastek (około 4 blaszki), można podzielić składniki na pół,
  • ciastka po ostygnięciu należy przechowywać w metalowych pudełkach z ubiegłego stulecia 😉

hmm… zamoczone w herbacie z cytryną… totalny odjazd!

babcine-domowe-kruche-ciastka-przez-maszynke-blacha

babcine-domowe-kruche-ciastka-przez-maszynke-przepis

babcine-domowe-kruche-ciastka-przez-maszynke-zoom

← Poprzedni wpis

Następny wpis →

3 Komentarze

  1. A wyjdą te ciastka jeśli zrobię je bez tej maszynki, tylko użyję zwykłych foremek, np. do pierników? 😉

    • Oczywiście!
      wystarczy ciasto rozwałkować i wyciskać foremkami czy szklankami.
      Można też rozwałkowane ciasto pociąć nożem np w romby

  2. Smak dzieciństwa gdy przychodziłam do babci w weekendy, zawsze mi je piekla dzień przed, zamoczone w herbatce z cytrynka obłęd!!! Teraz bede piekla synkowi! 😈💞💞

Dodaj komentarz

Czas, Jasiu, przeładuj.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.