Składniki :

  • cukinia,
  • cebula,
  • papryka
  • przecier pomidorowy
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • curry
  • pieprz
  • cukier
  • sól
  • ocet

Sposób przyrządzania:

1,5 kg obranej cukinii wydrążyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać 3 łyżeczki soli i zostawić na 1 godzinę. Około 0,5 kg papryki  wydrążyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.0,5 kg cebuli pokroić drobno, wycisnąć cukinię i dać do rondla, dodać 30 dkg cukru i ¾ szklanki octu 10%.  Gotować na małym ogniu 30 minut, dodać paprykę, cebulę, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i 1 łyżeczkę płaską papryki ostrej, 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Gotować  jeszcze 10 minut, następnie dodać mały słoik koncentratu pomidorowego .

Po odstawieniu z ognia dodać 1 łyżeczkę przyprawy curry, nakładać do słoiczków o ładnych kształtach i pasteryzować około 10 minut.