Oryginalny sposób na urozmaicenie klasycznej jajecznicy. Sposób dziadka Rysia. Warto zwrócić uwagę, że awokado, dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

Składniki:
(na jedną porcję)

  •  pół awokado
  • 2 jaja
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz
  • masło

Sposób przyrządzania:

Dojrzałe (miękkie) awokado rozciąć nożem i otworzyć. Połówkę z pestką zabezpieczyć przed wyschnięciem – schować do lodówki. Drugą połowę awokado pociąć w prostokąty. Dodać drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz – składniki wymieszać ze sobą.
Na patelni rozgrzać na wolnym ogniu  dużą porcję masła. Na lekko roztopiony tłuszcz wrzucić dwa nierozbełtane jaja. Warto lekko je posolić. Teraz pozwolić, aby na wolnym ogniu, powoli ścięło się białko. Następnie drewnianą łopatką, pokroić jajko w prostokąciki, a żółtko w tym momencie rozleje się i rownież zetnie. W tym momencie dokładamy pokrojone awokado ze szczypiorkiem. Delikatnie łączymy wszystkie składniki mieszając drewnianą łopatką. A teraz – przez minutę lub dwie – podgrzewamy na patelni jaja z awokado. Wciąż mieszamy ostrożnie – tak aby prostokąciki nie rozpadły się.
Smacznego!