Tarta w wersji letnio-bezglutenowej.

Składniki na ciasto:

  • 15 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu,
  • 1 szklanka mąki gryczanej (lub jaglanej),
  • 3-4 łyżki mąki kukurydzianej (lub ryżowej),
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło ucieramy  (kulą lub po prostu łyżką) z żółtkami, dodajemy pozostałe składniki i rękami zagniatamy miękkie ciasto.
  2. Zbieramy wszystkie okruszki i formujemy kulę (jeżeli ciasto się zbytnio kruszy można dodać łyżkę wody).
  3. Kulę ciasta kładziemy na środku okrągłej blachy  (nie smarować blachy tłuszczem!) i rozprowadzamy ugniatając palcami.  Formujemy nieco wyższe (1-1,5 cm) brzegi.
  4. Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy ok. 15 min, aż będzie złocista.
  5. Po upływie odpowiedniego czasu wyciągamy z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia. Tarta jest przepyszna z truskawkami i/lub malinami i galaretką. W tej wersji dobrze pozostawić ją na noc w lodówce i podawać na drugi dzień.
  6. Wersja szybsza ( na zdjęciu): nakładamy warstwę serka mascarpone, a na niej układamy maliny i/lub truskawki. Gotowe!
Zobacz również przepis na:  Faworki (chrust) - ok. 60-80 szt.

Proporcje w sam raz na formę o średnicy 30 m.

tarta 1tarta2