Kurczak po azjatycku taki jak w chińskiej restauracji. Może nieco bardziej pracochłonny, niż pozostałe azjatyckie dania w serwisie, ale zdecydowanie warty zachodu.

 

Składniki:

  • około 200-250 g piersi z kurczaka
  • 2  łyżki oleju ryżowego lub arachidowego do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki (30 ml) sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka (15 ml) wina ryżowego (lub białego wytrawnego)
  • 1 łyżeczka (5 ml) oleju sezamowego
  • 1 łyżka (15g) skrobii kukurydzianej

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 30 g skrobii kukurydzianej
  • szczypta soli

Składniki na sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki sezamu
  • 30 gramów cukru brązowego
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Zobacz również przepis na:  Orzechy arachidowe w cukrze (karmelizowane), migdały w cukrze, orzechy solone.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy w ciepłej wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki (2×2 cm), lub cienkie pasterki (5-10 mm), wkładamy do miski. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
  2. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy mięso. Marynatę z mięsem mieszamy i marynujemy minimum 15 minut. Im dłużej tym lepiej.
  3. Składniki na ciasto dokładnie mieszamy w misce i wlewamy do zamarynowanego mięsa. Mieszamy razem.
  4. Rozgrzewamy wok, wlewamy 2 łyżki oleju i delikatnie przekładamy szczypcami każdy kawałek kurczaka do gorącego oleju. Po chwili, gdy jedna strona się zarumieni, obracamy kurczaka i pozwalamy zarumienić się drugiej stronie.
  5. Zmniejszamy gaz, składniki na sos dokładnie mieszamy, wlewamy do woka i szybkimi ruchami staramy się pokryć sosem każdy kawałek kurczaka. Smażymy na średnim ogniu często obracając około 5 minut.
Zobacz również przepis na:  Karkówka w plastrach z gęstym sosem i kaszą kuskus