Kurczak po azjatycku taki jak w chińskiej restauracji. Może nieco bardziej pracochłonny, niż pozostałe azjatyckie dania w serwisie, ale zdecydowanie warty zachodu.
Składniki:
- około 200-250 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju ryżowego lub arachidowego do smażenia
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki (30 ml) sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka (15 ml) wina ryżowego (lub białego wytrawnego)
- 1 łyżeczka (5 ml) oleju sezamowego
- 1 łyżka (15g) skrobii kukurydzianej
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 30 g skrobii kukurydzianej
- szczypta soli
Składniki na sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 płaskie łyżki sezamu
- 30 gramów cukru brązowego
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy w ciepłej wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki (2×2 cm), lub cienkie pasterki (5-10 mm), wkładamy do miski. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
- Składniki na marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy mięso. Marynatę z mięsem mieszamy i marynujemy minimum 15 minut. Im dłużej tym lepiej.
- Składniki na ciasto dokładnie mieszamy w misce i wlewamy do zamarynowanego mięsa. Mieszamy razem.
- Rozgrzewamy wok, wlewamy 2 łyżki oleju i delikatnie przekładamy szczypcami każdy kawałek kurczaka do gorącego oleju. Po chwili, gdy jedna strona się zarumieni, obracamy kurczaka i pozwalamy zarumienić się drugiej stronie.
- Zmniejszamy gaz, składniki na sos dokładnie mieszamy, wlewamy do woka i szybkimi ruchami staramy się pokryć sosem każdy kawałek kurczaka. Smażymy na średnim ogniu często obracając około 5 minut.
Dodaj komentarz