Podstawowy przepis na klasyczne naleśniki. W tej wersji będzie można podać je zarówno na słodko jak i na słono. Ważne jest jednak – dla idealnego rezultatu – aby ciasto na naleśniki odstało minimum 30 minut (a najlepiej nawet 1 godzinę) w lodówce, aby gluten zawarty w mące miał czas odpocząć po wcześniejszym mieszaniu, a naleśniki nie były gumiaste, tylko chrupkie i aromatyczne.

Te naleśniki można podawać z dodatkami od razu, są również doskonałe zarówno do crespelle ze szpinakiem, jak i krokietami z mięsem.

Z podanej ilości składników powinno wyjść około 10-12 naleśników, w zależności od grubości naleśnika oraz wielkości patelni.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody (może być gazowana, jeśli mają być bardziej puszyste),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju (lub masła)
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy w mikserze i odstawiamy na około 30-60 minut do lodówki. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. Jeśli jest za rzadka – dodajemy mąki, jeśli za gęsta – wody.
  2. Rozgrzaną patelnię smarujemy chusteczką zamoczoną w oleju. Następne naleśniki nie będą już potrzebowały natłuszczania. Ogień pod patelnią ustalamy na „średni”. Trzeba to wyczuć. Można smażyć również na dwie patelnie, jeśli naleśników szykujemy więcej.
  3. Wlewamy 3/4 chochli ciasta na środek patelni i rozlewamy na boki.
  4. Po około 1-2 minutach delikatnie podważamy nożem krawędź i obracamy.
  5. Smażymy jeszcze pół minuty i podajemy.
  6. Jeżeli naleśniki nie idą od razu do zjedzenia, to układa się na odwróconym talerzu, a zaraz po usmażeniu wszystkich przykrywa folią, żeby boki nie wyschły. Jak przestygną będą bardzo elastyczne i będzie można albo podsmażyć je, żeby odzyskały chrupkość albo zawinąć nimi farsz przygotowując krokiety.

 

Ciekawostka: we francuskiej wersji tego przepisu zamiast oleju można wykorzystać masło. Należy jest roztopić i dodać do ciasta tuż przed smażeniem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA