„La crespella (wł)” lub „La crêpe (fr.)” to naleśniki. Polski zwyczaj zawijania ich z dżemem lub serem bardziej kojarzony jest z przekąską lub z daniem barowym lub szkolnym. Poniższy przepis to świetny sposób na naleśniki w wersji wytrawnej, jako pełnowymiarowe, obiadowe i syte danie restauracyjne. I przy okazji… wegetariańskie.

Niniejsze danie inspirowane jest restauracyjnym daniem z opolskiej „Maski” sprzed kilku lat. Niestety nie ma go już w menu. A tutaj wraca do życia 😀

 

Składniki:

Na naleśniki (5-6 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka płaska cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki klarowanego masła.

Na farsz szpinakowy:

  • 450-550 g mrożonego szpinaku w liściach,
  • 1-2 łyżki śmietanki słodkiej lub śmietany,
  • 1/2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,

Na sos pieczarkowy:

  • 200-300 g świeżych pieczarek (najlepiej tzw. mini),
  • łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu),
  • szklanka wody,
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
  • 1 gałązka natki pietruszki (opcjonalnie),
  • 70-100g sera żółtego – mozzarella,
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Naleśniki:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki (oprócz masła) dokładnie mieszamy w mikserze i odstawiamy na około 30 minut. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Jeśli jest za rzadka – dodajemy mąki, jeśli za gęsta – wody.
  2. Roztapiamy masło i dokładnie miksujemy z ciastem.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy ok. 3/4 chochli na środek i rozlewamy na boki. Patelnia powinna być na średnim ogniu.
  4. Po 1 minucie delikatnie podważamy nożem krawędź, obracamy i smażymy około 50 sekund. Czas smażenia może się różnić ze względu na różnice patelni i ognia.
  5. Odstawiamy do wystygnięcia. Należy zwrócić uwagę, że boki naleśnika łatwo podsychają.
  6. Te naleśniki powinny bielsze, niż normalne naleśniki – wszak wrócą jeszcze do piekarnika.

Farsz szpinakowy:

Farsz szpinakowy przygotowujemy zwykle bez cebuli, ponieważ cebula zdominuje szpinak, a nie o to chodzi…. No chyba, że robimy szpinak dla dzieci, to wtedy warto poddusić cebulkę.

  1. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i przekładamy mrożony szpinak, przykrywamy i dusimy tak długo, aż się rozmrozi (około 10 minut), a następnie podgotuje – około 5 minut.
    Można również rozmrozić i ugotować szpinak na parze – jest to bodaj najlepszy sposób na zatrzymanie jego smaku. Po około 25 minutach będzie rozmrożony i ugotowany, przekładamy go na masełko.
    crespelle-nalesniki-ze-szpinakiem-pieczarkami-zapiekane-przepis
  2. Doprawiamy solą i pieprzem, wciskamy 1 mały ząbek czosnku, a pod koniec dodajemy 1-2 łyżek śmietany, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

Sos pieczarkowy:

  1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki, małe pieczarki na połówki, a bardzo małe zostawiamy w całości (takie mini pieczarki są najlepsze).
  2. W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła klarowanego, wrzucamy pieczarki i dodajemy kilka szczypt soli (lub przyprawy typu vegeta).
  3. Wlewamy do pieczarek około 3/4 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, aż pieczarki będą bardzo miękkie.
  4. W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i dodajemy do gotującego się sosu – mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy świeżo zmieloną natkę pietruszki.

Przygotowanie naleśników 2 porcje – 4-5 sztuk:

  1. Na środek naleśnika układamy łyżkę farszu, odrobinę tartego sera i zawijamy.
  2. Powtarzamy czynność dla drugiego i kolejnego naleśnika i układamy obok siebie
  3. Posypujemy startym serem i mieloną papryką czerwoną papryką
  4. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut na 180 stopni bez termoobiegu, a następnie na kolejne 5 minut włączamy termoobieg
  5. Polewamy sosem pieczarkowym, posypujemy świeżym pieprzem i natką pietruszki. Dodatkowo można przystroić talerz papryką czerwoną w proszku.

 

Opcjonalnie naleśniki można również ułożyć na krzyż.

crespelle-nalesniki-ze-szpinakiem-i-sosem-pieczrkowym-zapiekane-przepis
crespelle-zapiekane-nalesniki-ze-szpinakiem-i-sosem-pieczarkowym-przepis

 

Uwaga na gorący talerz!