„La crespella (wł)” lub „La crêpe (fr.)” to naleśniki. Polski zwyczaj zawijania ich z dżemem lub serem jest kojarzony z daniem bardziej barowym, niż restauracyjnym. Poniższy przepis to smaczny sposób, w jaki można podać naleśniki w restauracji i… wystawić wysoki rachunek.
Składniki:
Na naleśniki (5-6 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka płaska cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
Na farsz szpinakowy:
- 450-500 g mrożonego szpinaku w liściach,
- 2-3 łyżki śmietanki słodkiej,
- 1/2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku,
Na sos pieczarkowy:
- 200-300 g świeżych pieczarek,
- łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu),
- szklanka wody,
- 1,5 łyżki mąki do zagęszczenia sosu,
- 1 gałązka natki pietruszki (opcjonalnie),
- 70-100g sera żółtego,
- papryka w proszku.
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
- Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy w mikserze i odstawiamy na około 30 minut. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Jeśli jest za rzadka – dodajemy mąki, jeśli za gęsta – wody.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3/4 chochli na środek i rozlewamy na boki.
- Po około 1-2 minutach delikatnie podważamy nożem krawędź i obracamy.
- Smażymy jeszcze pół minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
Farsz szpinakowy:
Farsz szpinakowy przygotowujemy BEZ CEBULI – cebula doskonale kamufluje szpinak, a nie o to chodzi 😀
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i przekładamy mrożony szpinak, przykrywamy i dusimy tak długo, aż się rozmrozi (około 10 minut), a następnie podgotuje – około 5 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie pod koniec dodajemy kilka łyżek śmietanki, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
Sos pieczarkowy:
- Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki, małe pieczarki na połówki, a bardzo małe zostawiamy w całości.
- W rondelku roztapiamy masło klarowane i wrzucamy pieczarki i dodajemy kilka szczypt soli – wszystkie powinny puścić wodę i po jej odparowaniu lekko się podsmażyć.
- Wlewamy do pieczarek około 3/4 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia
- W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i dodajemy do gotującego się sosu – mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy świeżo zmieloną natkę pietruszki.
Przygotowanie naleśników 2 porcje – 4 sztuki:
- Na środek naleśnika układamy 1/4 farszu i zawijamy
- Powtarzamy czynność dla drugiego naleśnika i układamy je na krzyż
- Polewamy sosem, posypujemy startym serem i mieloną papryką czerwoną
- Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut na 180 stopni bez termoobiegu.
WARIANT nr 2:
- Naleśniki układamy na krzyż i posypujemy serem żółtym
- Zapiekamy 10 minut bez termoobiegu w 180 stopni,
- Wyciągamy i polewamy sosem pieczarkowym i posypujemy czerwoną papryką
- Uwaga na gorący talerz!
WARIANT nr 3 – naleśniki ułożone równolegle:
Dodaj komentarz