Kurczak w cieście („kucia ciecie”) w 5 smakach, w dokładnie takiej wersji, jaką można znaleźć w menu każdego chińskiego baru w Polsce. Przygotowanie jest może nieco pracochłonne, ale skorzystamy z kliku gotowych składników, aby przygotować to aromatyczne danie najszybciej jak się da.

Kilka słów wstępu:

Owiane legendą chińskie 5 smaków, to nie te same 5 smaków, które mamy możliwość wyczuwać ze względu na nasze zmysły. O ile nasze zmysły wykrywają smaki: kwaśny, gorzki, słodki, słony, i umami (mięsny), to w przypadku kuchni azjatyckiej 5 smaków jest powiązane z kuchnią 5 przemian. Kuchnia ta zakłada istnienie 5 żywiołów, którym odpowiadają poszczególne smaki i kolory: drzewo – zielony (kwaśny), ogień – czerwony (gorzki), ziemia- żółty (słodki), metal – biały (ostry) i woda – niebieski lub czarny (słony). Widoczna różnica dotyczy smaku umami dla naszych zmysłów i ostrego dla teorii 5 przemian. W tej teorii kompletność dania jest ściśle związana ze zbalansowanym wykorzystaniem wszystkich 5 smaków. Co prawda nie znamy składu oryginalnej starożytnej przyprawy 5 smaków, ale w składzie tej współczesnej nie ma nic słonego. Nie zmienia to faktu, że samo danie jest zawsze i już wystarczająco słone. Jaki jest najczęstszy skład przyprawy 5 smaków? Jest to anyż, cynamon, koper włoski, pieprz syczuański i goździki. Te właśnie przyprawy, suszone, odpowiednio uprażone i zmielone odpowiadają za smak każdego dania z opisem „5 smaków”. Często w przepisach zaleca się do dania użyć nie więcej niż jedną  (płaską) łyżeczkę przyprawy, ze względu na jej intensywność i dominujący wpływ na walory smakowe nad innymi składniami, jak warzywa czy mięso.

Po sprawdzeniu kilku odmian tej przyprawy, najbardziej w mój gust trafiła przyprawa firmy Lobo.

 Chińska Przyprawa 5 Smaków Lobo

Przyprawa 5 smaków jest takim samym znakiem rozpoznawczym kuchni chińskiej, jak masala dla kuchni hinduskiej.

 

Ilość składników na 2-3 osoby.

Składniki:

  • 200-250 g piersi z kurczaka lub polędwicy z indyka,
  • 1 kubek ryżu jaśminowego,
  • 500 ml oleju do smażenia.

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek

Składniki na warzywa w sosie:

  • 200 g mieszanki warzyw azjatyckich,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek,
  • 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4-5 łyżek oleju ryżowego (lub arachidowego) do smażenia
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Składniki na sos:

  • 3/4 kubka gorącej wody
  • 1/2 kostki rosołowej lub 1 płaska łyżeczka bulionu dashi z wołowiny
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków,
  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego,

Składniki na ciasto

  • 150g mąki pszennej
  • 50g skrobi kukurydzianej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 200 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy na kostkę 1,5 cm, dodajemy składniki na marynatę, mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 15 minut.
  2. Ryż gotujemy w ilości wody odpowiadającej trzykrotności objętości ryżu w lekko osolonej wodzie, około 12 minut (w zależności od ryżu).
  3. Warzywa w sosie:
    1. cebulę kroimy w dużą, a czosnek w małą kostkę,
    2. rozgrzewamy wok, wlewamy 5 łyżek oleju, wrzucamy cebulę i przesmażamy 20-30 sekund, a następnie dorzucamy czosnek i jeszcze 10 sekund,
    3. dodajemy warzywa, pastę sambal oelek i sos sojowy i smażymy wszystko około 2-3 minut, aż warzywa zmiękną,
    4. mieszamy składniki na sos i wlewamy wszystko do warzyw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 minutę
    5. w kubku rozrabiamy kilka łyżek wody z 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej, wlewamy do sosu, dokładnie mieszając doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy.
  4. Ciasto i mięso:
    1. składniki na ciasto mieszamy w malakserze lub łyżką. Ciasto powinno być gęste, wolno spływać z łyżki
    2. do ciasta wrzucamy mięso, dokładnie obklejamy,
    3. w małym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy do temp 150-160 stopni i wrzucamy wykałaczką kawałki mięsa. Gdy tylko ciasto się zwiąże, wyciągamy i odkładamy na ściereczkę, aby odpoczęło. W ten sposób, w 3-4 turach powinniśmy obsmażyć całe mięso,
    4. ponownie wrzucamy całe mięso do oleju i smażymy na złoto około 3-4 minut,
    5. wyciągamy na ściereczkę.
  5. Na talerzu wykładamy ryż (formujemy filiżanką), wykładamy kurczak, polewamy sosem.

 

 

Niniejszy przepis inspirowany jest przepisem na ciasto z tej strony.