Kurczak w cieście („kucia ciecie”) w 5 smakach, w dokładnie takiej wersji, jaką można znaleźć w menu każdego chińskiego baru w Polsce. Przygotowanie jest może nieco pracochłonne, ale skorzystamy z kliku gotowych składników, aby przygotować to aromatyczne danie najszybciej jak się da.
Kilka słów wstępu:
Owiane legendą chińskie 5 smaków, to nie te same 5 smaków, które mamy możliwość wyczuwać ze względu na nasze zmysły. O ile nasze zmysły wykrywają smaki: kwaśny, gorzki, słodki, słony, i umami (mięsny), to w przypadku kuchni azjatyckiej 5 smaków jest powiązane z kuchnią 5 przemian. Kuchnia ta zakłada istnienie 5 żywiołów, którym odpowiadają poszczególne smaki i kolory: drzewo – zielony (kwaśny), ogień – czerwony (gorzki), ziemia- żółty (słodki), metal – biały (ostry) i woda – niebieski lub czarny (słony). Widoczna różnica dotyczy smaku umami dla naszych zmysłów i ostrego dla teorii 5 przemian. W tej teorii kompletność dania jest ściśle związana ze zbalansowanym wykorzystaniem wszystkich 5 smaków. Co prawda nie znamy składu oryginalnej starożytnej przyprawy 5 smaków, ale w składzie tej współczesnej nie ma nic słonego. Nie zmienia to faktu, że samo danie jest zawsze i już wystarczająco słone. Jaki jest najczęstszy skład przyprawy 5 smaków? Jest to anyż, cynamon, koper włoski, pieprz syczuański i goździki. Te właśnie przyprawy, suszone, odpowiednio uprażone i zmielone odpowiadają za smak każdego dania z opisem „5 smaków”. Często w przepisach zaleca się do dania użyć nie więcej niż jedną (płaską) łyżeczkę przyprawy, ze względu na jej intensywność i dominujący wpływ na walory smakowe nad innymi składniami, jak warzywa czy mięso.
Po sprawdzeniu kilku odmian tej przyprawy, najbardziej w mój gust trafiła przyprawa firmy Lobo.
Przyprawa 5 smaków jest takim samym znakiem rozpoznawczym kuchni chińskiej, jak masala dla kuchni hinduskiej.
Ilość składników na 2-3 osoby.
Składniki:
- 200-250 g piersi z kurczaka lub polędwicy z indyka,
- 1 kubek ryżu jaśminowego,
- 500 ml oleju do smażenia.
Składniki na marynatę:
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
Składniki na warzywa w sosie:
- 200 g mieszanki warzyw azjatyckich,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka pasty sambal oelek,
- 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4-5 łyżek oleju ryżowego (lub arachidowego) do smażenia
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej.
Składniki na sos:
- 3/4 kubka gorącej wody
- 1/2 kostki rosołowej lub 1 płaska łyżeczka bulionu dashi z wołowiny
- 1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków,
- 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego,
Składniki na ciasto
- 150g mąki pszennej
- 50g skrobi kukurydzianej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- 200 ml wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy na kostkę 1,5 cm, dodajemy składniki na marynatę, mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 15 minut.
- Ryż gotujemy w ilości wody odpowiadającej trzykrotności objętości ryżu w lekko osolonej wodzie, około 12 minut (w zależności od ryżu).
- Warzywa w sosie:
- cebulę kroimy w dużą, a czosnek w małą kostkę,
- rozgrzewamy wok, wlewamy 5 łyżek oleju, wrzucamy cebulę i przesmażamy 20-30 sekund, a następnie dorzucamy czosnek i jeszcze 10 sekund,
- dodajemy warzywa, pastę sambal oelek i sos sojowy i smażymy wszystko około 2-3 minut, aż warzywa zmiękną,
- mieszamy składniki na sos i wlewamy wszystko do warzyw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 minutę
- w kubku rozrabiamy kilka łyżek wody z 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej, wlewamy do sosu, dokładnie mieszając doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy.
- Ciasto i mięso:
- składniki na ciasto mieszamy w malakserze lub łyżką. Ciasto powinno być gęste, wolno spływać z łyżki
- do ciasta wrzucamy mięso, dokładnie obklejamy,
- w małym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy do temp 150-160 stopni i wrzucamy wykałaczką kawałki mięsa. Gdy tylko ciasto się zwiąże, wyciągamy i odkładamy na ściereczkę, aby odpoczęło. W ten sposób, w 3-4 turach powinniśmy obsmażyć całe mięso,
- ponownie wrzucamy całe mięso do oleju i smażymy na złoto około 3-4 minut,
- wyciągamy na ściereczkę.
- składniki na ciasto mieszamy w malakserze lub łyżką. Ciasto powinno być gęste, wolno spływać z łyżki
- Na talerzu wykładamy ryż (formujemy filiżanką), wykładamy kurczak, polewamy sosem.
Niniejszy przepis inspirowany jest przepisem na ciasto z tej strony.
Dodaj komentarz