Szybkie zielone danie. Na co dzień – obiad czy kolację. A nawet wtedy, gdy dowiadujemy się, że nasi goście, którzy odwiedzą nas dziś wieczorem, nie jedzą mięsa.

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle,
  • 450 g mrożonego szpinaku (użyłam rozdrobnionego, ale polecam ten w liściach),
  • 6 ząbków czosnku,
  • sól.

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • ok. 1 szklanki wody z gotowania szpinaku.

Ponadto:

  • ok. 60 g sera feta pokruszonego lub pokrojonego w większe kawałki,
  • 3-4 plastry suszonych pomidorów pokrojonych w plastry,
  • ok. 4 łyżeczek prażonej dyni.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron wrzucić na gotującą się i osoloną wodę, gotować do czasu aż będzie al dente.
  2. Szpinak ugotować w osolonej wodzie. Przelać przez durszlak i wyłożyć na deskę. Jeśli jest to szpinak liściasty siekamy na drobniej. Natomiast jeżeli rozdrobniony – tylko wykładamy płasko na deskę. Przeciskamy czosnek przez praskę (lub bardzo drobno siekamy) i rozsmarowujemy po całej powierzchni – tak jakbyśmy smarowali kromkę chleba. Odstawiamy na kilka minut tak aby szpinak wchłonął cały aromat czosnku. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy.
  3. Na patelni roztopić masło. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa.  Następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać wodę z gotowania szpinaku. Gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Wcześniej przygotowany szpinak dodajemy do sosu beszamelowego i mieszamy. Próbujemy czy jest wystarczająco słone. To ostatni moment, aby ostatecznie go doprawić.
  4. Szpinak mieszamy w garnku z makaronem i przekładamy na talerz. Na wierzch wykładamy ser feta, suszone pomidory, listek bazylii. Posypujemy prażonym słonecznikiem i skrapiamy oliwą.

Smacznego! 🙂tagiatelle-ze-szpinakiem-suszonymi-pomidorami-i-feta-przepis-2 tagiatelle-ze-szpinakiem-suszonymi-pomidorami-i-feta-przepis-1 tagiatelle-ze-szpinakiem-suszonymi-pomidorami-i-feta-przepis-3