Pyszna, rozgrzewająca herbatka na jesienne i zimowe dni 😉 Znajomy hindus, którego poczęstowałam kubkiem gorącej herbaty w zimie, powiedział że poczuł się jak w domu ;-))))

Przyprawy mieszamy w następującej proporcji (części, np. łyżeczki) :

  • Cynamon:  4
  • Kardamon lub imbir:  4
  • Goździki:  3
  • Gałka muszkatołowa: 2
  • Pieprz czarny:  1

Zmieszane przyprawy w powyższych proporcjach stosujemy tak: 1/3 łyżeczki przypraw na 1 łyżeczkę czarnej herbaty.  Ja mieszam od razu z herbatą i przygotowuję zestaw na tydzień czy dwa ;-)) (Powyższa proporcja, jeśli za miarki przyjmiemy łyżeczki jest idealna na 100 g dobrej czarnej herbaty)

Zobacz również przepis na:  Rosół z perliczki z domowym makaronem

Herbatę z przyprawami wsypujemy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, gotujemy jeszcze chwilkę, powiedzmy 3-5 minut). Słodzimy, najlepiej miodem i podajemy. Klasycznie dodaje się jeszcze  mleko.

masala2 masala

Enjoy!