Pyszne klasyczne pierogi „ruskie”. Żadnego udziwniania i nowoczesności. Smak tradycji i prawdopodobnie jedyny słuszny sposób przygotowania. Z podanej ilości składników wychodzi około 50 sztuk.

Składniki:

Ciasto:

  • 400g mąki pszennej tortowej (np. 450-500),
  • 50 g mąki pszennej krupczatki (np. 450),
  • 225 ml bardzo gorącej wody (ok. 60 st.),
  • 40g roztopionego masła (najlepiej klarowane),
  • płaska łyżeczka soli,

Dla 80 sztuk należy wykorzystać 600 g mąki tortowej, 75g mąki krupczatki, 335 ml gorącej wody, 50 g roztopionego masła i półtorej łyżeczki soli.

Farsz:

  • 250 g białego tłustego sera (kwaśnego),
  • 350 g ziemniaków (masa po ugotowaniu),
  • 2 duże cebule,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i dolewamy gorącą wodę zmieszaną z roztopionym masłem,
  • mieszamy dużą łyżką tak długo, aż masa odklei się od ścianek; można wykorzystać mikser planetarny z hakiem do zagniatania ciasta,
  • jeżeli masa jest za rzadka – dodajemy mąkę, jeżeli za gęsta – wodę,
  • przygotowujemy obsypane mąką miejsce na stole i wyrabiamy ręcznie, aż masa będzie elastyczna i jednorodna
  • ciasto dzielimy na kulki 120-140 g każda,
  • dwie kulki rozwałkowujemy, a pozostałe przykrywamy przed wyschnięciem.
Zobacz również przepis na:  Chleb wiejski (2 bochenki)

Farsz:

Cebule kroimy drobno i smażymy/dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut.Ta cebulka będzie zarówno składnikiem farszu, jak i gotową omastą do pierogów.

Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę lub przekręcamy przez maszynkę.

Ser przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno rozgniatamy widelcem (nie wolno sera przepuścić przez maszynkę, bo wycieknie z niego woda)

Mieszamy ser z ziemniakami bardzo dokładnie, aż do uzyskania gładkiej puszystej masy, dodajemy 1/3 odciśniętej z tłuszczu cebulki oraz sól i świeżo mielony pieprz.

Zobacz również przepis na:  Szarlotka z kruszonką (tarta jabłkowa)

Farsz powinien być lekko pikantny; tak doprawiony, aby był smaczny sam w sobie. Jak nie jest, to zwykle trzeba dosolić.

Nadziewamy pierogi w swój ulubiony sposób i wrzucamy na osolony wrzątek, po 2-3 minutach od wypłynięcia pierogi są gotowe.

Do nadziewania można wykorzystać „pierożnicę”. Znakomicie przyspiesza czas, a pierogi smakują tak samo, jak lepione ręcznie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

pierogi-ruskie-przepis

Mniam!

pierogi-ruskie-przepis