Szybkie danie kuchni azjatyckiej z makaronem i krewetkami, z sosem o słodko-czosnkowym aromacie. Na szybko, czyli wykorzystamy mrożonki, ale jak masz czas – skorzystaj ze świeżych produktów!
Zamiast makaronu Chow Mein, można wykorzystać inny np chiński lub szklany.
Składniki:
- 150 g krewetek koktailowych,
- 200 g mrożonki warzyw chińskich/azdjatyckich,
- 250 g makaronu Chow Mein,
- 1/2 średniej cebuli,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki oleju ryżowego (lub rzepakowego),
- 1 -2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka sezamu lub garść potłuczonych orzechów arachidowych (niesolonych)
Marynata do krewetek:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek,
- 1 łyżka octu ryżowego lub sake (ewentualnie soku z cytryny),
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego,
- 1/2 łyżeczki świeżej lub mielonej trawy cytrynowej,
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
Sos:
- 1 łyżka pasty z czarnej fasoli i czosnku,
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżka oleju ryżowego,
- 6 łyżek wody.
Przygotowanie:
- Krewetki rozmrażamy, suszymy i zamaczamy w marynacie na 10-15 minut,
- Makaron namaczamy około 3 minut, aby był al dente i odsączamy.
- Warzywa mrożone można zalać ciepłą wodą i odsączyć.
- Cebulę kroimy grubo, czosnek dosyć drobno.
- W kubku lub miseczce szykujemy ze składników sos.
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzewamy wok i na suchym prażymy sezam 30-40 sekund, odkładamy na bok.
- Wlewamy sos do woka, zagotowujemy go i odlewamy z powrotem do kubeczka. Wok trzeba wytrzeć do sucha.
- Rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy krewetki i smażymy około 2-3 minuty
- Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy kolejną minutę
- Wrzucamy warzywa, dolewamy łyżkę sosu sojowego jasnego, łyżkę sosu rybnego i 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek, smażymy około 2 minut .
- Dodajemy makaron i smażymy 3-4 minuty, jeżeli przywiera, można dolać łyżkę oleju ryżowego.
- Zmniejszamy ogień i wlewamy sos, gotujemy kilka minut cały czas mieszając, sprawdzamy czy makaron jest już miękki. Jeżeli makaron „wypije” cały sos, można dolewać wody, aby danie było wilgotne.
- Wykładamy na talerze posypujemy sezamem lub pogniecionymi w moździerzu orzechami arachidowymi (niesolonymi)
Dodaj komentarz