Szybkie danie kuchni azjatyckiej z makaronem i krewetkami, z sosem o słodko-czosnkowym aromacie. Na szybko, czyli wykorzystamy mrożonki, ale jak masz czas – skorzystaj ze świeżych produktów!

Zamiast makaronu Chow Mein, można wykorzystać inny np chiński lub szklany.

 

Składniki:

  • 150 g krewetek koktailowych,
  • 200 g mrożonki warzyw chińskich/azdjatyckich,
  • 250 g makaronu Chow Mein,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki oleju ryżowego (lub rzepakowego),
  • 1 -2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sezamu lub garść potłuczonych orzechów arachidowych (niesolonych)

 

Marynata do krewetek:

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek,
  • 1 łyżka octu ryżowego lub sake (ewentualnie soku z cytryny),
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego,
  • 1/2 łyżeczki świeżej lub mielonej trawy cytrynowej,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
Zobacz również przepis na:  Oponki serowe (50szt.) - krążki wiedeńskie

 

Sos:

  • 1 łyżka pasty z czarnej fasoli i czosnku,
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżka oleju ryżowego,
  • 6 łyżek wody.

 

Przygotowanie:

  1. Krewetki rozmrażamy, suszymy i zamaczamy w marynacie na 10-15 minut,
  2. Makaron namaczamy około 3 minut, aby był al dente i odsączamy.
  3. Warzywa mrożone można zalać ciepłą wodą i odsączyć.
  4. Cebulę kroimy grubo, czosnek dosyć drobno.
  5. W kubku lub miseczce szykujemy ze składników sos.

 

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzewamy wok i na suchym prażymy sezam 30-40 sekund, odkładamy na bok.
  2. Wlewamy sos do woka, zagotowujemy go i odlewamy z powrotem do kubeczka. Wok trzeba wytrzeć do sucha.
  3. Rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy krewetki i smażymy około 2-3 minuty
  4. Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy kolejną minutę
  5. Wrzucamy warzywa, dolewamy łyżkę sosu sojowego jasnego, łyżkę sosu rybnego i 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek, smażymy około 2 minut .
  6. Dodajemy makaron i smażymy 3-4 minuty, jeżeli przywiera, można dolać łyżkę oleju ryżowego.
  7. Zmniejszamy ogień i wlewamy sos, gotujemy kilka minut cały czas mieszając, sprawdzamy czy makaron jest już miękki. Jeżeli makaron „wypije” cały sos, można dolewać wody, aby danie było wilgotne.
  8. Wykładamy na talerze posypujemy sezamem lub pogniecionymi w moździerzu orzechami arachidowymi (niesolonymi)
Zobacz również przepis na:  Wigilijna zupa grzybowa