To danie, to nie tylko danie wegetariańskie, ale i świetna alternatywa dla mięsożerców. Proste danie rybne zaskakuje delikatnością i prostotą wykonania.

 

Składniki:

– 2 jajka

– 500 g filetów rybnych (dorsz, morszczuk etc.)

– 400 ml bulionu warzywnego

– puszka pomidorów krojonych, bez skórki

– kilka łyżek bułki tartej lub kaszy manny

– 2 łyżki mąki pszennej

– pietruszka lub koperek (według uznania)

– sól , pieprz

– 100 ml śmietany 18% (słodkiej)

 

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy bulion warzywny, czyli warzywa w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem liścia laurowego lub i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Czas gotowania około 40 minut do 1 godziny po przykryciem (lub 25 minut w szybkowarze), ale można krócej, jeżeli mamy mało czasu.
  2. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa, a następnie mielimy je wraz z filetami rybnymi.
  3. Do zmielonych składników dodajemy jajka, bułkę tartą, ulubioną zieleninę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy, a w kolejnym kroku formujemy zgrabne pulpety.
  4. Uformowane pulpety gotujemy ok. 15 min we wcześniej przygotowanym bulionie warzywnym. Po upływie tego czasu wyjmujemy pulpety, a do gotującego się wywaru dodajemy pomidory.
  5. Następnie po upływie ok.10 min do sosu wlewamy śmietanę wraz z mąką ( cały czas mieszając). Do tak przygotowanego sosu ponownie wkładamy pulpety. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 3 min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz zieleniną.
  6. Potrawę możemy bardzo łatwo modyfikować przy pomocy przypraw ziołowych i zamiennie do sosu dodać koperek, rozmaryn, itp.

kotleciki-rybne-w-sosie-pomidorowym-patelnia

kotleciki-rybne-w-sosie-pomidorowym-przepis

Tak przygotowane danie podajemy z ziemniaczkami, ryżem, makaronem lub ulubioną kaszą.

Smacznego ! 🙂

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Orzechy arachidowe w cukrze (karmelizowane), migdały w cukrze, orzechy solone.