To danie, to nie tylko danie wegetariańskie, ale i świetna alternatywa dla mięsożerców. Proste danie rybne zaskakuje delikatnością i prostotą wykonania.
Składniki:
– 2 jajka
– 500 g filetów rybnych (dorsz, morszczuk etc.)
– 400 ml bulionu warzywnego
– puszka pomidorów krojonych, bez skórki
– kilka łyżek bułki tartej lub kaszy manny
– 2 łyżki mąki pszennej
– pietruszka lub koperek (według uznania)
– sól , pieprz
– 100 ml śmietany 18% (słodkiej)
Sposób przygotowania:
- Gotujemy bulion warzywny, czyli warzywa w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem liścia laurowego lub i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Czas gotowania około 40 minut do 1 godziny po przykryciem (lub 25 minut w szybkowarze), ale można krócej, jeżeli mamy mało czasu.
- Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa, a następnie mielimy je wraz z filetami rybnymi.
- Do zmielonych składników dodajemy jajka, bułkę tartą, ulubioną zieleninę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy, a w kolejnym kroku formujemy zgrabne pulpety.
- Uformowane pulpety gotujemy ok. 15 min we wcześniej przygotowanym bulionie warzywnym. Po upływie tego czasu wyjmujemy pulpety, a do gotującego się wywaru dodajemy pomidory.
- Następnie po upływie ok.10 min do sosu wlewamy śmietanę wraz z mąką ( cały czas mieszając). Do tak przygotowanego sosu ponownie wkładamy pulpety. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 3 min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz zieleniną.
- Potrawę możemy bardzo łatwo modyfikować przy pomocy przypraw ziołowych i zamiennie do sosu dodać koperek, rozmaryn, itp.
Tak przygotowane danie podajemy z ziemniaczkami, ryżem, makaronem lub ulubioną kaszą.
Smacznego ! 🙂
Dodaj komentarz