Ostro-kwaśna zupa syczuańska, zwana też Suān là tāng (酸辣汤), to jeden z przykładów doskonałego połączenia smaków kuchni chińskiej: mięsnego z bulionu, kwaskowatego z octu i pikantnego z białego pieprzu. W wersji z kurczakiem i makaronem z powodzeniem może zastąpić danie obiadowe. Jest super prosta do wykonania, a w wariancie wegetariańskim, zamiast mięsa można użyć tofu.

Przepisy „na szybko” charakteryzują się głównie tym, że do przygotowania wykorzystujemy mieszankę mrożonych warzyw azjatyckich. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby pokroić w drobne paski świeże warzywa.

Składniki:

  • 200 g piersi z indyka lub kurczaka lub tofu pokrojone w kostki (wersja wegetariańska),
  • 200-225 g mrożonki warzyw azjatyckich,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 łyżki oleju ryżowego (ewentualnie rzepakowego) do smażenia,
  • 1-2 łyżki marynowanych pędów bambusa (opcjonalnie),
  • 1-2 łyżki marynowanych grzymów mun lub miękkich shitake (opcjonalnie),
  • 1-2 łyżki marynowanych kiełków fasoli (opcjonalnie),
  • 2-3 pokrojone na kilka części marynowane mini kukurydze (opcjonalnie),
  • 1 łyżka mąki skrobi kukurydzianej,
  • 0,9 litra wody lub bulionu,
  • 1 duże lub 2 małe roztrzepane jajka,
  • 250 g makaronu szklanego (ryżowego lub sojowego).
Zobacz również przepis na:  Marchewka na gęsto na sposób Babci Ewuni

Marynata do mięsa (opcjonalnie):

  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżka wina Shaoxing,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • 1/2 łyżeczki cukru.

Przyprawy do zupy (można zmieszać razem, oprócz soli):

  • 1 płaska łyżeczka białego pieprzu,
  • 4-6 łyżek octu ryżowego lub winnego lub jabłkowego (tutaj ustalamy kwaśność),
  • 1 łyżka wina Shaoxing,
  • 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowo-grzybowego lub ciemnego sojowego,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 płaska łyżeczka pasty sambal oelek (lub 2 suszone, drobno pokrojone papryczki pepperoni bez pestek),
  • szczypta suszonej lub pół łyżeczki marynowanej trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2-1 płaskiej łyżeczki soli do smaku (jeśli nie gotowaliśmy na bulionie)

Dodatki:

  • pół pęczka szalotki (szczypiorek z białą częścią), ewentualnie dymka, ewentualnie gruby szczypiorek.

 

Sposób przygotowania:

Osobno przygotowujemy makaron szklany, wystarczy go zalać wrzątkiem lekko osolonym i po ok 4 minutach pociąć nożyczkami jeszcze w garnuszku i opłukać zimną wodą na sitku.

Zobacz również przepis na:  Wafel "przysmak rodziny"

  1. Na woku dobrze rozgrzewamy olej i szybko smażymy drobno pokrojonego kurczaka. Najlepiej wcześniej go zamarynować w  podanych powyżej składnikach.
  2. Do kurczaka wrzucamy grubo pokrojoną cebulę i chwilę smażymy.
  3. Dorzucamy teraz warzywa z mrożonki i pozwalamy im się chwilę smażyć (lub świeże, jeśli mieliśmy czas je pokroić).
  4. Zalewamy wszystko litrem wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy kilka minut.
  5. W małym kubeczku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i wlewamy do zupy.
  6. Roztrzepujemy w miseczce jajka ze szczyptą soli i dodajemy do zupy, mieszając.
  7. Dodajemy marynowane pędy bambusa, grzyby i kiełki fasoli i zagotowujemy (marynowane nie muszą się gotować).
  8. Gotujemy minimum 1 minutę i wlewamy do miseczek z wcześniej przygotowanym makaronem szklanym, a wierzch posypujemy obficie pokrojoną szalotką.