Popisowe danie kuchni włoskiej. Jest nieco bardziej pracochłonne niż klasyczne makarony, jednak smak wynagradza włożony wysiłek. Ponadto, jeżeli mamy już gotowy sos boloński, to lasagne może być gotowa w 20 minut plus pieczenie.

Co składa się na lasagne? Dlaczego suchy makaron miękknie?
Otóż płaty makaronu podczas pieczenia są otoczone wilgotnymi sosami – to właśnie one sprawiają, że makaron mięknie pomimo tego, że był suchy. A z każdej strony sosy, to:

  1. sos pomidorowy – passata na spodzie i na wierzchu
  2. sos mięsny boloński – 1 lub 2 warstwy (w wersji jarskiej szpinak)
  3. sos beszamelowy – w środku i na wierzchu
  4. ser mozarella na wierzchu z odrobiną masła

Ile warstw makaronu ma lasagne? Przynajmniej 3, ale jeśli chcemy przygotować większą porcję, można zwiększyć ilość warstw i powtórzyć któryś z sosów, np. boloński czy beszamel. Ogranicza nas ilość składników i wysokość naczynia.

Jak podawać lasagne? Lasagne można przygotować zarówno pojedynczo – dla każdego w osobnym naczyniu żaroodpornym lub w całości – w jednym większym. Oczywiście bardziej efektownie jest podawać dla każdego osobną porcję również dlatego, że gorąca lasagna dość ciężko się kroi i trudno ją przełożyć na talerz.

Zaczynamy!

Składniki na sos boloński:

  • 500g mielonego mięsa wieprzowego: karczku, łopatki, żeberek surowych lub mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 2 średnie cebule,
  • dwie puszki pomidorów krojonych lub 5-6 pomidorów bez skórki i pestek,
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego 30%,
  • 2 średnie marchewki, 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 łyżka bazylii (suszona) lub oregano,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 150 ml mleka (opcjonalnie),
  • 125 ml wina białego (pół) wytrawnego (opcjonalnie).
  • oliwa z oliwek do smażenia/duszenia
  • sól, pieprz, cukier.

 

Opcjonalnie: składniki na sos szpinakowo-pieczarkowy:

  • 300 g mrożonego szpinaku w liściach,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka śmietany kremówki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

 

Składniki na sos beszamelowy:

  • łyżka masła klarowanego,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 250-300 ml mleka,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • Opcjonalnie: 1-2 łyżki startego sera typu parmezan, twardego, długodojrzewającego, lub innego, do smaku,
  • sól i pieprz, cukier

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • 350 ml passaty lub zblendowane 2 puszki pomidorów lub, jeśli mamy czas i chcemy przygotować „prawdziwy” sos pomidorowy:
    • 2 puszki pomidorów w puszce,
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 1 mała cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 mała marchewka,
    • 1 seler naciowy,
    • sól i pieprz,
    • 2 liście laurowe,
    • 1/4 kostki masła

 

Składniki na lasagne:

  • 12-16 płatów lasagne, najlepiej włoskiego producenta,
  • 100g-150g tartego sera typu mozarella,
  • 1 łyżeczka masła do smarowania naczynia,
  • 1 łyżka masła do położenia na wierzchu.

 


Mały spis treści tego co poniżej:
I. Sposób przygotowania sosu bolońskiego (a la ragù).
II. Opcjonalnie: sposób przygotowania sosu szpinakowo-pieczarkowego.

III. Sposób przygotowania sosu pomidorowego.
IV. Sposób przygotowania sosu beszamelowego.
V. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LASAGNE, czyli jak to poskładać w całość.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Tradycyjne, klasyczne naleśniki - przepis podstawowy (12 szt.)

 

I. Sposób przygotowania sosu bolońskiego (a la ragù):
  1. Do dużego garnka wlać oliwę, następnie dodać drobno posiekaną cebulę, startą marchewkę i posiekany seler. Podsmażać do zeszklenia. Ok 10 min.
  2. Zwiększyć ogień i dodać mięso i rozdrabniając je drewnianą szpatułką zbrązowić, około 30-35 minut.
  3. Opcjonalnie: dodać mleko i gotować aż odparuje, około 15 minut.
  4. Opcjonalnie: dodać wino i gotować tak długo, aż prawie całkowicie odparuje, około 10 minut.
  5. Dodać pomidory, liście laurowe ewentualne przyprawy, sól, pieprz i dusić pod przykryciem przez około 2-3 godziny. Jeżeli płyny odparują, należy dolewać wodę. Sos nie powinien być tak płynny, jak w wersji do spaghetti. Ponadto, kawałki mięsa mielonego nie muszą być też tak drobne, jak w wersji sosu do spaghetti.
  6. Odstawić do lodówki na 24 godziny w celu „przegryzania”, jeśli mamy czas.

Ze względu na długi czas przygotowania sosu bolońskiego (2-4 godziny), warto przygotować go za jednym razem więcej, np. z dwu- lub czterokrotnie większej ilości składników. Sos świetnie się zamraża, poporcjowany może czekać w zamrażarce, wtedy przygotowanie lasagne razem z upieczeniem zamknie się w 40 minutach.

 

II.Opcjonalnie: sposób przygotowania sosu szpinakowo-pieczarkowego:

  1. Na patelni na 1 łyżkach masła klarowanego przesmażamy szybko pokrojone w plasterki pieczarki. Około 5-10 minut. Gdy lekko zbrązowieją, pod koniec smażenia, należy je posolić.
  2. Na patelni lub w rondelku gotujemy 10 minut (od rozmrożenia) szpinak w małej ilości osolonej wody, nadmiar wody odlewamy. Dodajemy 2 zgniecione ząbki czosnku, pieprz i łyżkę śmietany. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
  3. Do szpinaku dodajemy pieczarki. Wszystko powinno mieć konsystencję gęstego sosu.
  4. Odstawiamy do wystygnięcia.

 

III.Sposób przygotowania sosu pomidorowego:

Jeżeli zdecydowaliśmy się zrobić własny sos (zamiast użyć gotowej passaty), wówczas należy wygospodarować około 1,5 h (w 99% większości czekania 🙂

  1. Do głębokiego garnka lub na patelni wlewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Na delikatnym ogniu szklimy.
  2. Po około 10 minutach dodajemy startą marchewkę i drobno posiekany seler naciowy. Dodajemy kilka szczypt soli i trochę świeżo mielonego pieprzu. Na delikatnym ogniu doprowadzamy do miękkości.
  3. Po kolejnych 10 minutach dodajemy pomidory (krojone lub kroimy całe) z puszki i liście laurowe. Dusimy i odparowujemy bez przykrycia.
  4. Po około 1 godzinie sprawdzamy smak, jeśli jest za kwaśny, dodajemy masło a także odrobinę cukru.

 

IV.Sposób przygotowania sosu beszamelowego.

  1. Przygotowujemy białą zasmażkę z masła i mąki, czyli roztapiamy w małym rondelku masło
  2. Następnie oddajemy mąkę i mieszamy na bieżąco, aby mąka zaczęła się przysmażać, wydając z siebie charakterystyczny zapach.
  3. Gdy zasmażka zaczyna nabierać ciemniejszego koloru, wówczas zalewamy ją mlekiem, starannie cały czas mieszając i zagotowując mleko.
  4. Dodajemy gałką muszkatołową, pieprz i sól (około 1/2 łyżeczki lub więcej), i gotujemy chwilę.
  5. Opcjonalnie: dodajemy ser i cały czas mieszając roztapiamy ser w mleku uzyskując sos gładki i kremowy w konsystencji.
  6. Sos nie może być nazbyt gęsty – jego „mokrą” część zabierze niebawem makaron, dlatego powinien mieć on dość luźną i wodnistą konsystencję. Jeżeli jest za gęsty – dodajemy mleko, ale nie trzeba znowu zagotowywać.
  7. Sos powinien być smaczny, słono-słodki, regulujemy go solą i pieprzem, a w przypadku zbytniego rozrzedzania mlekiem, należy uzupełnić gałką muszkatołową.
  8. Sos odstawiamy pod przykryciem do lekkiego ostygnięcia.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Czeska zupa czosnkowa z grzankami (na 4 osoby)

V. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LASAGNE:

Nareszcie! Mamy wszystkie sosy – składniki. Czas przygotować lasagne. Poniższy sposób składania lasagne jest przygotowany w oparciu o naczynie dla 1 osoby.

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
  2. Na dno nakładamy cienką warstwę sosu pomidorowego
  3. Kładziemy płat makaronu (może być konieczne skorygowanie kształtu)
  4. Nakładamy sos boloński – warstwę około 1 cm
  5. Na to makaron
  6. Warstwa sosu beszamelowego – około 5 mm
  7. Znowu makaron
  8. Na wierzch cienka warstwa sosu pomidorowego
  9. Opcjonalnie można na wierz wyłożyć resztę beszamelu
  10. Na to starty ser mozarella
  11. I małe kawałki masła
  12. Całość leci do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Środkowa półka. Czas pieczenia powinien być zgodny z czasem podanym na makaronie, zwykle 20 minut. W zależności od sposobu pieczenia uzyskamy bardziej lub mniej przypieczoną „skórkę” na wierzchu. Również różne piekarniki różnią się mocą termoobiegu, więc należy patrzeć, żeby nie spalić sobie wierzchu.
    1. Można piec 10 minut bez termoobiegu i 10 z termoobiegiem
    2. albo 15 bez termoobiegu i 5 minut z termoobiegiem
    3. można spróbować 5 minut bez termoobiegu i 15 z termoobiegiem.
  13. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy lasagne na około 5 minut. Miseczkę żaroodporną dajemy na duży talerz lub drewnianą deseczkę i koniecznie uprzedzamy biesadników, że jest bardzo gorąca. Dzieciom należy lasagne przełożyć na talerz.
  14. Tak wygląda lasagne pieczona metodą 10/10. Skórka jest lekko chrupiąca, miejscami zabrązowiona.

Można też przygotować wszystkie sosy i zrobić lasagne mięsno-szpinakowe: