Popisowe danie kuchni włoskiej. Jest nieco bardziej pracochłonne niż klasyczne makarony, jednak smak wynagradza włożony wysiłek. Ponadto, jeżeli mamy już gotowy sos boloński, to lasagne może być gotowa w 20 minut plus pieczenie.
Co składa się na lasagne? Dlaczego suchy makaron miękknie?
Otóż płaty makaronu podczas pieczenia są otoczone wilgotnymi sosami – to właśnie one sprawiają, że makaron mięknie pomimo tego, że był suchy. A z każdej strony sosy, to:
- sos pomidorowy – passata na spodzie i na wierzchu
- sos mięsny boloński – 1 lub 2 warstwy (w wersji jarskiej szpinak)
- sos beszamelowy – w środku i na wierzchu
- ser mozarella na wierzchu z odrobiną masła
Ile warstw makaronu ma lasagne? Przynajmniej 3, ale jeśli chcemy przygotować większą porcję, można zwiększyć ilość warstw i powtórzyć któryś z sosów, np. boloński czy beszamel. Ogranicza nas ilość składników i wysokość naczynia.
Jak podawać lasagne? Lasagne można przygotować zarówno pojedynczo – dla każdego w osobnym naczyniu żaroodpornym lub w całości – w jednym większym. Oczywiście bardziej efektownie jest podawać dla każdego osobną porcję również dlatego, że gorąca lasagna dość ciężko się kroi i trudno ją przełożyć na talerz.
Zaczynamy!
Składniki na sos boloński:
- 500g mielonego mięsa wieprzowego: karczku, łopatki, żeberek surowych lub mielonego wieprzowo-wołowego,
- 2 średnie cebule,
- dwie puszki pomidorów krojonych lub 5-6 pomidorów bez skórki i pestek,
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego 30%,
- 2 średnie marchewki, 2 łodygi selera naciowego,
- 1 łyżka bazylii (suszona) lub oregano,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 150 ml mleka (opcjonalnie),
- 125 ml wina białego (pół) wytrawnego (opcjonalnie).
- oliwa z oliwek do smażenia/duszenia
- sól, pieprz, cukier.
Opcjonalnie: składniki na sos szpinakowo-pieczarkowy:
- 300 g mrożonego szpinaku w liściach,
- 250 g pieczarek,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżka śmietany kremówki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Składniki na sos beszamelowy:
- łyżka masła klarowanego,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 250-300 ml mleka,
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- Opcjonalnie: 1-2 łyżki startego sera typu parmezan, twardego, długodojrzewającego, lub innego, do smaku,
- sól i pieprz, cukier
Składniki na sos pomidorowy:
- 350 ml passaty lub zblendowane 2 puszki pomidorów lub, jeśli mamy czas i chcemy przygotować „prawdziwy” sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów w puszce,
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała marchewka,
- 1 seler naciowy,
- sól i pieprz,
- 2 liście laurowe,
- 1/4 kostki masła
Składniki na lasagne:
- 12-16 płatów lasagne, najlepiej włoskiego producenta,
- 100g-150g tartego sera typu mozarella,
- 1 łyżeczka masła do smarowania naczynia,
- 1 łyżka masła do położenia na wierzchu.
Mały spis treści tego co poniżej:
I. Sposób przygotowania sosu bolońskiego (a la ragù).
II. Opcjonalnie: sposób przygotowania sosu szpinakowo-pieczarkowego.
III. Sposób przygotowania sosu pomidorowego.
IV. Sposób przygotowania sosu beszamelowego.
V. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LASAGNE, czyli jak to poskładać w całość.
I. Sposób przygotowania sosu bolońskiego (a la ragù):
- Do dużego garnka wlać oliwę, następnie dodać drobno posiekaną cebulę, startą marchewkę i posiekany seler. Podsmażać do zeszklenia. Ok 10 min.
- Zwiększyć ogień i dodać mięso i rozdrabniając je drewnianą szpatułką zbrązowić, około 30-35 minut.
- Opcjonalnie: dodać mleko i gotować aż odparuje, około 15 minut.
- Opcjonalnie: dodać wino i gotować tak długo, aż prawie całkowicie odparuje, około 10 minut.
- Dodać pomidory, liście laurowe ewentualne przyprawy, sól, pieprz i dusić pod przykryciem przez około 2-3 godziny. Jeżeli płyny odparują, należy dolewać wodę. Sos nie powinien być tak płynny, jak w wersji do spaghetti. Ponadto, kawałki mięsa mielonego nie muszą być też tak drobne, jak w wersji sosu do spaghetti.
- Odstawić do lodówki na 24 godziny w celu „przegryzania”, jeśli mamy czas.
Ze względu na długi czas przygotowania sosu bolońskiego (2-4 godziny), warto przygotować go za jednym razem więcej, np. z dwu- lub czterokrotnie większej ilości składników. Sos świetnie się zamraża, poporcjowany może czekać w zamrażarce, wtedy przygotowanie lasagne razem z upieczeniem zamknie się w 40 minutach.
II.Opcjonalnie: sposób przygotowania sosu szpinakowo-pieczarkowego:
- Na patelni na 1 łyżkach masła klarowanego przesmażamy szybko pokrojone w plasterki pieczarki. Około 5-10 minut. Gdy lekko zbrązowieją, pod koniec smażenia, należy je posolić.
- Na patelni lub w rondelku gotujemy 10 minut (od rozmrożenia) szpinak w małej ilości osolonej wody, nadmiar wody odlewamy. Dodajemy 2 zgniecione ząbki czosnku, pieprz i łyżkę śmietany. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
- Do szpinaku dodajemy pieczarki. Wszystko powinno mieć konsystencję gęstego sosu.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
III.Sposób przygotowania sosu pomidorowego:
Jeżeli zdecydowaliśmy się zrobić własny sos (zamiast użyć gotowej passaty), wówczas należy wygospodarować około 1,5 h (w 99% większości czekania 🙂
- Do głębokiego garnka lub na patelni wlewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Na delikatnym ogniu szklimy.
- Po około 10 minutach dodajemy startą marchewkę i drobno posiekany seler naciowy. Dodajemy kilka szczypt soli i trochę świeżo mielonego pieprzu. Na delikatnym ogniu doprowadzamy do miękkości.
- Po kolejnych 10 minutach dodajemy pomidory (krojone lub kroimy całe) z puszki i liście laurowe. Dusimy i odparowujemy bez przykrycia.
- Po około 1 godzinie sprawdzamy smak, jeśli jest za kwaśny, dodajemy masło a także odrobinę cukru.
IV.Sposób przygotowania sosu beszamelowego.
- Przygotowujemy białą zasmażkę z masła i mąki, czyli roztapiamy w małym rondelku masło
- Następnie oddajemy mąkę i mieszamy na bieżąco, aby mąka zaczęła się przysmażać, wydając z siebie charakterystyczny zapach.
- Gdy zasmażka zaczyna nabierać ciemniejszego koloru, wówczas zalewamy ją mlekiem, starannie cały czas mieszając i zagotowując mleko.
- Dodajemy gałką muszkatołową, pieprz i sól (około 1/2 łyżeczki lub więcej), i gotujemy chwilę.
- Opcjonalnie: dodajemy ser i cały czas mieszając roztapiamy ser w mleku uzyskując sos gładki i kremowy w konsystencji.
- Sos nie może być nazbyt gęsty – jego „mokrą” część zabierze niebawem makaron, dlatego powinien mieć on dość luźną i wodnistą konsystencję. Jeżeli jest za gęsty – dodajemy mleko, ale nie trzeba znowu zagotowywać.
- Sos powinien być smaczny, słono-słodki, regulujemy go solą i pieprzem, a w przypadku zbytniego rozrzedzania mlekiem, należy uzupełnić gałką muszkatołową.
- Sos odstawiamy pod przykryciem do lekkiego ostygnięcia.
V. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LASAGNE:
Nareszcie! Mamy wszystkie sosy – składniki. Czas przygotować lasagne. Poniższy sposób składania lasagne jest przygotowany w oparciu o naczynie dla 1 osoby.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
- Na dno nakładamy cienką warstwę sosu pomidorowego
- Kładziemy płat makaronu (może być konieczne skorygowanie kształtu)
- Nakładamy sos boloński – warstwę około 1 cm
- Na to makaron
- Warstwa sosu beszamelowego – około 5 mm
- Znowu makaron
- Na wierzch cienka warstwa sosu pomidorowego
- Opcjonalnie można na wierz wyłożyć resztę beszamelu
- Na to starty ser mozarella
- I małe kawałki masła
- Całość leci do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Środkowa półka. Czas pieczenia powinien być zgodny z czasem podanym na makaronie, zwykle 20 minut. W zależności od sposobu pieczenia uzyskamy bardziej lub mniej przypieczoną „skórkę” na wierzchu. Również różne piekarniki różnią się mocą termoobiegu, więc należy patrzeć, żeby nie spalić sobie wierzchu.
- Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy lasagne na około 5 minut. Miseczkę żaroodporną dajemy na duży talerz lub drewnianą deseczkę i koniecznie uprzedzamy biesadników, że jest bardzo gorąca. Dzieciom należy lasagne przełożyć na talerz.
- Tak wygląda lasagne pieczona metodą 10/10. Skórka jest lekko chrupiąca, miejscami zabrązowiona.
Można też przygotować wszystkie sosy i zrobić lasagne mięsno-szpinakowe:
Dodaj komentarz