Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka,
  • 200 g pieczarek, duża cebula,
  • 2 ogórki konserwowe, 2 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki śmietany, szklanka wody,
  • 2 łyżki mąki,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz, papryka w proszku

 

Przygotowanie:

Mięso pokroić w paski, pieczarki obrać, pokroić w plastry, cebulę pokroić
w paski, ogórki pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać, podsmażyć mięso, dodać cebulę i pieczarki, chwilę smażyć. Podlać wodą, dodać ogórki, dusić do miękkości. Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i przecierem pomidorowym. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Zobacz również przepis na:  Makaron domowy do rosołu (na 4 osoby)