Samo pieczenie ziemniaków nie jest może specjalnie trudne, ale ze względu na mnogość wariantów spożywania, jak i dodatków, w postaci dipów czy sałatek, sprawia, że przepis warty jest zapisania. Najpierw włącz piekarnik.

Składniki:

  • ziemniaki (jednakowe) – x szt.
  • masło
  • starty żółty ser (np. mozarella)
  • sól
  • składniki do sosów (poniżej)

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki należy dokładnie umyć i wysuszyć, można je ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do około 220 stopni i piec bez termoobiegu około godziny. Jeżeli skórka nie będzie dość chrupka, można dopiec 10 minut z termoobiegiem
  2. W czasie pieczenia można przygotować sosy, według uznania, kilka propozycji poniżej. Sosy dość łatwo można modyfikować podmieniając składniki oraz ich ilości. Sosy lubią się przegryźć, dlatego można je przygotować nawet kilka godzin wcześniej.
  3. Ziemniaki można zjeść na kilka sposobów:
    1. wariant jak „ziemniaki z ogniska” – warto mocno dopiec ziemniaki na termoobiegu, żeby przypalić skórkę – chwytamy do ręki i parząc się niemiłosiernie zjadamy bez dodatków razem z chrupiącą skórką, ewentualnie posypując solą,
    2. wariant jak „ziemniaki w koszulkach” – nie dopiekamy ich w termoobiegu – po wyjęciu z piekarnika obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry -1,5 cm, kładziemy plasterki na talerzu i obkładamy masłem, sosami, serem białym i sosami,
    3. wariant jak jajko – odkrawamy z końcówki ziemniaka daszek, nacinamy wnętrze głęboko w kształt krzyża, nakładamy sporą ilość masła, posypujemy solą i czekamy, aż posolone masło wniknie w ziemniaka. Zjadamy wnętrze łyżeczką, każdą porcję maczając w innym sosie,
    4. wariant jak zapiekany turecki ziemniak – tzw. kumpir – ziemniaka wykładamy nam talerz, jeszcze bardzo gorący rozcinamy wzdłuż, do środka wkładamy masło, starty żółty ser, sól i rozgniatamy widelcem cały miąższ, następnie nakładamy sosy, sałatki, dodatki.

 

Sos cebulowy:

Składniki: 1 cebula, pół łyżeczki startej gałki muszkatowołej, 5-6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki majonezu, sól i pieprz

Przygotowanie: cebulę kroimy bardzo drobno w kosteczkę wykładamy do miseczki i posypujemy równomiernie solą. Po kilku minutach cebula puści sok, wtedy dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.

Sos czosnkowy:

Składniki: 3 ząbki czosnku, szczypta dowolnych ziół (np. czubryca), 5-6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki majonezu, sól i pieprz

Przygotowanie: czosnek przeciskamy przez praskę, wykładamy do miseczki i posypujemy równomiernie solą. Po kilku minutach puści sok, wtedy dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.

 

Sos ogórkowy:

Składniki: 2 ogórki konserwowe, 2 ogórki kiszone,  pół pęczka świeżego koperku lub 1 łyżka suszonego, 5-6 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki majonezu, sól i pieprz

Przygotowanie: ogórki kroimy w najmniejszą możliwą kosteczkę, koperek sikamy bardzo drobno, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.

Sos tysiąca wysp:

Składniki: 6 łyżek majonezu, 3-4 łyżki pikantnego ketchupu, łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu cayene,

Przygotowanie: Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki

Twaróg ze śmietaną i cebulką:

Składniki: 250 g białego sera typu klinek, 1 – 1,5  cebuli, 5-6 łyżek śmietany, sól, pieprz.

Przygotowanie: cebulę kroimy drobno w kostkę, wykładamy do miski i posypujemy równomiernie solą. Po kilku minutach cebula puści sok, wtedy drobno wkruszamy ser biały, dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki.

Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem:

Składniki: 125g śledzia filet a’la matjas, 1 duże twarde lekko kwaśne jabłko, 1 średnia cebula,  8 łyżek śmietany 18%  lub 4 łyżki śmietanyi 4 łyżki jogurtu naturalnego (wersja „fit” z samym jogurtem oczywiście ale… bez śmietanowych walorów smakowych)

Przygotowanie: Śledzia w oleju kroimy na dużą kostkę, jabłko i cebulę w bardzo drobną kostkę, dodajemy śmietanę, mieszamy dokładnie i koniec. Żadnych dodatkowych przypraw. Jedyną przyprawą jest…. czas. Aby ocenić walory smakowe sałatkę tą trzeba przygotować około minimum 2-3 godziny wcześniej.

 

 

ziemniaki-z-piekarnika-jak-z-ogniska-kumpir-przepis ziemniaki-z-piekarnika-jak-z-ogniska-kumpir-przepis-zoom