Czy przygotowanie własnego zakwasu na żurek jest trudne? Nie!
Czy czasochłonne? Też nie!
Czy pracochłonne? Absolutnie nie!
Czy mogę samodzielnie przygotować taki zakwas? TAK!
Ile to kosztuje? Około 1,50 zł.

 

Składniki:

  • 1 litrowy słoik, umyty i przelany wrzątkiem,
  • 2 lub 3 dodatkowe słoiki do rozrobienia zakwasu,
  • gaza i gumka (lub sznurek) do przykrycia,
  • 400 g mąki razowej żytniej (typy 1800-2000),
  • ok. 400 ml wody, najlepiej kranowej (o ile jest zdatna do picia)

A ponadto:

  • 2-3 ząbki czosnku (na każdy słoik),
  • 2-3 liście laurowe (na każdy słoik),
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego (na każdy słoik),
  • 2-3 łyżeczki majeranku (na każdy słoik).

 

Sposób przygotowania:

Całość przygotowywania zakwasu składa się z dwóch zasadniczych etapów:

  1. Przygotowanie zakwasu z mąki żytniej razowej (około 4-5 dni).
  2. Przygotowanie zakwasu żurku (około 2-3 dni).

Poszczególne etapy wymagają codziennych, lecz bardzo prostych czynności, zwykle polegające na dodaniu czegoś, albo zamieszaniu.

Zobacz również przepis na:  Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami leśnymi

Ciekawostka: na bazie zakwasu z razowej mąki pszennej naszykujemy barszcz biały, a na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej – żurek!

Wytworzony zakwas z etapu 1 można wykorzystać do upieczenia własnego chleba na zakwasie.

Etap 1 – zakwas mąki żytniej:

  • Dzień 1: do wyparzonego słoika wsypujemy 100 g mąki żytniej, zalewamy 100-120 ml wody, mieszamy dokładnie  i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lub gazą: latem może być obok kuchenki, zimą pod kaloryfer (nie na!)
  • Dzień 2: następnego dnia dodajemy 100 g mąki i 100 ml wody, mieszamy i przykrywamy,
  • Dzień 3: następnego dnia znowu dodajemy 100g mąki i 100ml wody, mieszamy i przykrywamy,
  • Dzień 4: następnego dnia…. wyrzucamy połowę zakwasu do zlewu i dodajemy 100g mąki i 100ml wody, mieszamy i przykrywamy.

Etap 2 – zakwas żurku:

  • Dzień 5: teraz możemy rozdzielić nasz zakwas na 2 lub 3 słoiki lub butelki. W tym celu należy  ok. 100 g zakwasu przełożyć do kolejnych słoików, do każdego dodajmy jeszcze po 1 łyżce mąki, zalewamy do 3/4 wodą, dodajemy lekko zgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i przykrywamy gazą,
  • Dzień 6: bełtamy co jakiś czas słoikiem, żeby zakwas zamieszać,
  • Dzień 7: bełtamy słoikiem, a wieczorem zakwas można zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki (przetrwa tam długie tygodnie).
Zobacz również przepis na:  Pizza rzymska na cienkim cieście z szynką parmeńską i rukolą (3 szt.)

Zakwas powinien mieć intensywny, kwaskowaty zapach.

Teraz możemy przygotować  żurek – tutaj przepis

Przed użyciem zaprawy żurku nie mieszamy! Do zupy zlewamy tylko płynną część tego, co w butelce. A mąkę pozostałą na dnie dodajemy wówczas, jeśli chcemy zagęścić zupę. Jeżeli zamieszamy zakwas i wrzucimy wszystko do zupy, prawdopodobni wyjdzie zbyt gęsta!