Królowa Polskich Stołów: sałatka. Oprócz klasycznej, warzywnej ma co najmniej kilkanaście odmian. A dla sałatki ważnym, jeśli nie najważniejszym składnikiem jest czas. Kilka godzin w lodówce, to minimum „przegryzania”. Więc jeśli goście przychodzą za pół godziny, nie rób tej sałatki! 😀

Składniki podstawowe:

  • 1 mała puszka kukurydzy lub 2/3 dużej,
  • 250 g pieczarek,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 duże łyżki majonezu,

Składniki dodatkowe:

  • pieprz opcjonalnie,
  • zielenina, np. natka pietruszki lub koperek (opcjonalnie),
  • 1/2 średniej cebuli (opcjonalnie),
  • 1 łyżki masła klarowanego (opcjonalnie),
  • 100-130 g sera żółtego np. emmentaler (opcjonalnie).
Zobacz również przepis na:  Smażony makaron sojowy z indykiem po chińsku (na szybko)

 

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i albo:
    1. obgotowujemy w osolonej wodzie (około 15 minut), albo
    2. obsmażamy na maśle z drobno posiekaną cebulką na patelni kilkanaście minut – aż wytracą wodę
  2. Pieczarki studzimy (można w wodzie z lodem), kroimy drobno i wrzucamy do miski
  3. Dorzucamy kukurydzę
  4. Jajka gotujemy w słonej wodzie 10 minut, zalewamy zimną wodą, obieramy szybko, zalewamy zimną wodą z lodem i studzimy, następnie kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski
  5. Teraz można dodać pokrojony w kostkę ser żółty.
  6. Teraz można dodać pieprz, natkę pietruszki.
  7. Dodajemy 3 łyżki majonezu, dokładnie mieszamy.
  8. Miskę zamykamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zobacz również przepis na:  Zielony groszek po holendersku