Prawdziwy, polski, Wielkanocny biały barszcz powinien zostać przygotowany na zakwasie. Jasne: można go kupić, ale wtedy trzeba się będzie wstydzić przed gośćmi, że kupiliśmy go w biedrze. Idą święta, więc to właściwy moment, aby taki zakwas przygotować samodzielnie. Jest to bardzo proste, super tanie i przede wszystkim daje ogromną satysfakcję!

Składniki:

  • 1 litrowy słoik, umyty i przelany wrzątkiem,
  • 2 lub 3 dodatkowe słoiki do rozrobienia zakwasu,
  • gaza i gumka (lub sznurek) do przykrycia,
  • 400 g mąki razowej pszennej (typy 1800-2000),
  • ok. 400 ml wody, najlepiej kranowej (o ile jest zdatna do picia)

A ponadto:

  • 2-3 ząbki czosnku (na każdy słoik),
  • 2-3 liście laurowe (na każdy słoik),
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego (na każdy słoik),
  • 2-3 łyżeczki majeranku (na każdy słoik).

 

Ciekawostka nr 1: na bazie zakwasu z razowej mąki pszennej naszykujemy barszcz biały, a na bazie zakwasu z razowej mąki żytniejżurek!

Ciekawostka nr 2: zakwas, to nasze własne, wyhodowane dzikie drożdże. Zakwas ma specyficzny zapach, lekko kwaskowaty. Każdy zakwas różni się nieco zapachem, wynika to z różnorodności bakterii, mających udział jego powstawaniu. Kolor ma szary, wpadający czasami w odcień lekko różowy.

Ciekawostka nr 3:  są oczywiście sposoby na „podgonienie” czasu jego powstawania, czy to przy pomocy skórki chleba, czy przy pomocy odrobiny wody z ogórków kiszonych. Oczywiście nie polecam tego skrótu, prawdziwa satysfakcja i najprawdziwszy aromat będzie tylko wtedy, gdy zakwas powstanie naturalnie.

 

Sposób przygotowania:

  • Dzień 1: do wyparzonego słoika wsypujemy 100 g mąki pszennej, zalewamy 100-120 ml wody, mieszamy dokładnie  i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lub gazą: latem może być obok kuchenki, zimą pod kaloryfer (nie na!)
  • Dzień 2: następnego dnia dodajemy 100 g mąki i 100 ml wody, mieszamy i przykrywamy,
  • Dzień 3: następnego dnia znowu dodajemy 100g mąki i 100ml wody, mieszamy i przykrywamy,
  • Dzień 4: następnego dnia…. wyrzucamy połowę zakwasu do zlewu i dodajemy 100g mąki i 100ml wody, mieszamy i przykrywamy,
  • Dzień 5: następnego dnia….  możemy rozdzielić nasz zakwas na 2 lub 3 słoiki lub butelki. W tym celu należy  ok. 100 g zakwasu przełożyć do kolejnych słoików, do każdego dodajmy jeszcze po 1 łyżce mąki, zalewamy do 3/4 wodą, dodajemy lekko zgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i przykrywamy gazą i czekamy,
  • Dzień 6: bełtamy co jakiś czas słoikiem, żeby zakwas zamieszać.
  • Dzień 7: bełtamy słoikiem, a wieczorem zakwas można zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki (przetrwa tam długie tygodnie).

 

Barszcz biały można przygotować dokładnie tak samo jak w przepisie na żurek, z wykorzystaniem naszego zakwasu!

Przed użyciem zaprawy barszczu nie mieszamy! Do zupy zlewamy tylko płynną część tego, co w butelce. A mąkę pozostałą na dnie dodajemy wówczas, jeśli chcemy zagęścić zupę. Jeżeli zamieszamy zakwas i wrzucimy wszystko do zupy, prawdopodobni wyjdzie zbyt gęsta!