Naleśniki przygotowujemy tak jak klasyczne naleśniki, zastępując mąkę pszenną mieszanką maki jaglanej, ryżowej i kukurydzianej.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka *
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3-4 jaja
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

*Zamiast mleka można użyć tylko wody. Dobrze wtedy dodać do ciasta 100 g roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i odstawiamy na min. 30 min. Przed wylaniem na patelnię ciasto trzeba dokładnie przemieszać chochelką, by mąka nie osiadała na dnie. Na rozgrzanej patelni topimy niewielką ilość masła.  Nalewamy chochelką porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.

Można podawać je na słodko i na ostro.

Z tych proporcji wychodzi ok. 20 naleśników.

Przykładowy  farsz:

1 cebula, 1 cukinia, 1 papryka lub trochę ajwaru, ser żółty do posypania, sos pomidorowy

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy przyprawy (np. curry, papryka słodka/ostra, pieprz zielony, oregano, rozmaryn chili – co kto lubi), dodajemy posiekaną cebulkę i cukinię pociętą wzdłuż na wąskie paski , paprykę, dusimy do miękkości). Nakładamy farsz na naleśniki (raczej składamy je na cztery, naleśniki bezglutenowe są bardziej kruche i nie zawsze będą się zwijały w rulon). Na wierzchu polewamy warstwą sosu pomidorowego, posypujemy żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez ok. 10 min.

Zamiast mąki jaglanej można użyć maki gryczanej. Takie naleśniki są lepsze do serwowania w wersji pikantnej.