Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa Gyros
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy bez zalewy
  • 6 jajek
  • 20 dag żółtego sera
  • ketchup i majonez

Wykonanie:

Pierś z kurczaka, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać przyprawę „Gyros”, wymieszać i chwilę jeszcze smażyć. Wystudzić. A w tym czasie pokroić cebulę oraz ogórki w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Jajka ugotować, obrać i pokroić również w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki układać warstwami wg kolejności:
Na dnie szklanej salaterki ułożyć wstudzone kawałki kurczaka. Następnie układać:

  • cebulę i polać ketchup tworząc kratkę,
  • następnie ogórki konserwowe i posmarować majonezem,
  • potem kukurydzę, jajka i posmarować majonezem oraz polać ketchupem w kratkę,
  • wierzch sałatki posypać startym żółtym serem.

Uwaga: Do sałatki gyros nie dodajemy soli ani pieprzu, gdyż już w sama przyprawa gyros daje nam smak i aromat pysznej sałatki.


 

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Plow (pilaw) w wersji tatarskiej, czyli mięso, ryż i warzywa w jednym garnku (na 6-8 osób)