Składniki:
- kapusta kiszona 1,5-2 kg,
- 1 mała lub 0.5 główki świeżej kapusty,
- 3-4 rodzaje mięsa (wieprzowina , wołowina, dziczyzna(może być peklowana, wędzona).drób od 0,5 kg i(lub nieco więcej każdego rodzaju; krojone w większe kawałki i obsmażone,
- garść suszonych grzybów ( prawdziwki, podgrzybki), namoczone pokrojone,
- bulion ok 1-1,5 litra,
- majeranek (dużo co najmniej 3 opakowania),
- kilka ziaren jałowca, pieprz, sól,
- śliwki suszone drobno krojone spora garść,
- rodzynki (mała garść).
Sposób przyrządzania:
w dużym garnku podduszamy kapustę kiszoną stopniowo dodając świeżą, podlewamy bulionem dusimy do chwili, kiedy składniki zaczynają tworzyć całość; stopniowo dodajemy obsmażone wcześniej mięso, dusimy, podlewamy bulionem; stopniowo dodajemy grzyby, majeranek, jałowiec inne przyprawy- 2-3 godziny na wolnym lub bardzo wolnym ogniu .
Odstawiamy do wystygnięcia i nadal dusimy dodajemy śliwki i rodzynki po 1,5 -2 godzinach odstawiamy do wystygnięcia – proces powtarzamy (przekładając bigos do coraz mniejszego garnka), aż do uzyskania odpowiedniej miękkości i konsystencji oraz smaku. Im dłużej smażony tym lepszy.
Dodaj komentarz