Wołowina w 5 smakach, to jedno z najpopularniejszych dań „u chińczyka”. Swoim aromatem natychmiast pobudza ślinianki. Słynne chińskie „5 smaków”, to gwarancja kompletności smakowej dania, Składają się nań smaki: słony, słodki, kwaśny, ostry i mięsny zarazem. Danie jest proste do wykonania i bardzo syte. A przy okazji zdrowe.

 

Składniki:

  • 150 g rostbefu wołowego,
  • 250 g ryżu jaśminowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 200 g mrożonej włoszczyzny chińskiej,
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
  • 4-5 łyżek oleju ryżowego lub arachidowego,

Składniki do marynaty:

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżka octu ryżowego lub sake,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżka oleju arachidowego lub ryżowego,
  • 1 kopiasta łyżeczka skrobi kukurydzianej.

Składniki do sosu (do wyboru 3 warianty): 150 ml wody plus:

  • Wariant 1:
    • 1/2 kostki bulionu bulionu azjatyckiego np. VIT-TIEM
    • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej,
  • Wariant 2:
    • 1/2 kostki bulionu drobiowego,
    • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
    • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej,
  • Wariant 3:
    • 4-5 łyżek sosu sojowego,
    • 1-2 łyżkii sosu rybnego,
    • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
    • 1 łyżeczka oleju ryżowego,
    • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej,

 

Sposób przygotowania:

Jak we wszystkich daniach typu „stir fry”, najpierw kroimy wszystkie składniki i przygotowujemy wszystko. Smażenie jest ostatnim z etapów!

  1. Mięso kroimy w poprzek na cienkie paski
  2. Przekładamy mięso do miseczki dodajemy składniki na marynatę, a na końcu skrobię kukurydzianą. Mięso powinno się marynować 5-10 minut. A im dłużej, tym lepiej.
  3. Rozgrzewamy woka, jak zacznie lekko dymić przecieramy go papierem i wlewamy 3-4 łyżki oleju, po chwili wrzucamy mięso, cały czas energicznie mieszając, w około 2 minuty powinno być gotowe. Mięso po usmażeniu odkładamy na bok, do miseczki albo na talerz. Można też zostawić je w woku i dalej smażyć razem z mięsem.
  4. Na pełnym ogniu: dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy czosnek i imbir, po 10-15 sekundach dodajemy cebulę i smażymy całość jeszcze 30 -40 sekund
  5. Na pełnym ogniu: wrzucamy warzywa i smażymy około 2 minuty, aby zmiękły. Dodajemy przyprawę 5 smaków.
  6. Dodajemy mięso, podsmażamy chwilę i dodajemy sos.
  7. Zmniejszamy ogień, gotujemy 2 minuty i smakujemy, jeżeli jest za mało słone, dodajemy sosu rybnego, jeśli za mało intensywne dodajemy więcej przyprawy. Podajemy z ryżem jaśminowym.