Składniki:

7 jaj

180 dag cukru

20 dag mąki przennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 paczka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

(3 łyżki kakao – opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180*C.

Utrzyj żółtka z cukrem, postaraj się aby utarta masa miałą konstytenję kogla mogla.

Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę  zmieszaną z proszkiem do pieczenia (jeżeli chcesz by biszkopt był kakaowy dodaj jeszcze 3 płaskie łyżki kakao). Pamiętaj, aby do tego momentu cały czas ucierać powstałą masę.

Zobacz również przepis na:  Oponki serowe (50szt.) - krążki wiedeńskie

Ubij białka na sztywną pianę i dodaj je do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Gdy składniki połączą się, przełóż powstałe do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Złap za formę i rzuć nią o podłogę z ok 20 cm,  a następnie szybko włóż do piekarnika.

Piecz ciasto w 180*C, na 15-20 min.

 

Pamiętaj! Biskopt nie znosi przeciągów!

Dlatego najpierw wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki, a dopiero później wyłóż ciasto.

Zobacz również przepis na:  Pierniki świąteczne

 

Wiem, że Ci się udało,

Datego napisz jak Ci się podobało 🙂