Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka otrąb ( pszenne, żytnie lub owsiane)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 5 dag drożdży
  • 4 łyżki dyni
  • 4 łyżki słonecznika
  • 7 łyżek siemienia lnianego
  • 1 l. ciepłej wody

Wykonanie:

Mąkę  przesiać do miski, a następnie wsypać ziarna , łyżkę soli i otręby. Wszystko wymieszać, zrobić dołek. W oddzielnym małym naczyniu rozpuścić drożdże w odrobinie ciepłej wody, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki wszystko wymieszać i wlać do dołka. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

Zobacz również przepis na:  Zupa neapolitańska

Później wszystko razem dobrze wyrobić z pozostałą ilością ciepłej wody,następnie przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem,posmarować rozkłóconym jajem i posypać odrobiną sezamu. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika 200 stopni i piec 1,5 godziny.