Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka otrąb ( pszenne, żytnie lub owsiane)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 5 dag drożdży
- 4 łyżki dyni
- 4 łyżki słonecznika
- 7 łyżek siemienia lnianego
- 1 l. ciepłej wody
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, a następnie wsypać ziarna , łyżkę soli i otręby. Wszystko wymieszać, zrobić dołek. W oddzielnym małym naczyniu rozpuścić drożdże w odrobinie ciepłej wody, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki wszystko wymieszać i wlać do dołka. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Później wszystko razem dobrze wyrobić z pozostałą ilością ciepłej wody,następnie przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem,posmarować rozkłóconym jajem i posypać odrobiną sezamu. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika 200 stopni i piec 1,5 godziny.
Dodaj komentarz