Składniki:

  • 18 dag.cieniutko pokrojonej wędzonej szynki
  • 1 awokado
  • 13 dag chudego twarożku
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 listki sałaty
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Szynkę (4 plastry odłożyć)pokroić w drobną kostkę.Twarożek  i mleko utrzeć na gładką masę,dodać pokrojoną szynkę i lekko wymieszać. Doprawić do smaku solą ipieprzem.

Awokado przekroić na pół,wyjąć pestkę,po czym jeszcze raz przekroić wzdłuż i skropić sokiem z cytryny.

Pomidor umyć,pokroić na ćwiartki,usunąć z niego pestki,a następnie pokroić w drobną kostkę.

Awokado ułożyć na liściach sałaty,ozdobić twarożkiem,plasterkiem szynki oraz pomidorem.