Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe na bazie mięsa, ryżu i warzyw, to plow (lub też pilaw lub pilaf). Warto zauważyć, że tym daniem wykarmimy do syta 8-10 osób, więc doskonale nadaje się na proszone przyjęcia. Płow istnieje w wielu wariantach narodowych – w tym przepisie zrobimy wersję z Uzbekistanu, czyli zbliżoną smakiem do dań curry.

Nietrudno zauważyć, że skład tego dania, czyli mięso, warzywa i ryż, przypomina znane wszystkim włoskie risotto. Jednak sposób przygotowania jest inny.

Danie należy przygotować w dużym naczyniu – najlepiej żeliwnym garnku, minimum 6 litrów. Jeśli takiego nie mamy, to należy zmniejszyć ilość składników. Może być też normalny garnek, z powłoką nieprzywierającą, najlepiej o grubszych ściankach, albo sporych rozmiarów naczynie żaroodporne.

Jeżeli danie przygotowujemy z 2 kg żeberek, to można dać 1 kg ryżu. W przeciwnym wypadku ryżu powinno być 1/2 ilości mięsa.

 

Składniki:

  • 1,5-2 kg mięsa (żeberek),
  • 0,75-1 kg ryżu basmati,
  • 1 kg marchewki,
  • 0,75 kg cebuli,
  • 200 ml oleju do smażenia,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka soli (24g).

Przyprawy:

  • 1 łyżka suszonego berberysu (lub rodzynek),
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • szczypta kminku,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka kuminu (kminku rzymskiego),
  • 1 łyżeczka papryki chilli,
  • 1/2 łyżeczki nasion anyżu,
  • kilkanaście nitek szafranu.

 

Sposób przygotowania:

  1. Ryż basmati zalać wodą 60 stopni i odstawić na minimum pół godziny, po czym płukać tak długo woda będzie klarowna (nawet kilkanaście razy).

  2. Na szklankę oleju wrzucić pokrojoną w grubą kostkę cebulę i przesmażyć 15 minut (do średniego zbrązowienia).
  3. Cebulę wyciągamy, odsączamy na sitku z tłuszczu, który wraca z powrotem do garnka
  4. Mięso kroimy na paski „co 1 żebro”, dodajemy na gorący tłuszcz, solimy 1 łyżką soli (czubatą – około 24 g) i przesmażamy około 15 minut, aż mięso zbrązowieje.
  5. Dodajemy cebulę, marchewkę pokrojoną we frytki oraz wszystkie przyprawy, zalewamy wrzącą wodą (aż do zakrycia marchewki). Na wierzch wrzucamy cały czosnek w ząbkach. Zagotowujemy i dusimy 20-25 minut pod przykryciem.

  6. Teraz można przemieszać całość i wrzucamy odsączony ryż – i od tego momentu już nie mieszamy. Przyklepujemy go, płynu powinno być około 1 cm powyżej ryżu.
     
  7. Gotujemy na średnim ogniu, aż widoczny płyn się wchłonie – można zrobić otwory. Zajmie to około 15-20 minut.
  8. Kiedy płynu będzie poniżej linii ryżu, zmniejszamy ognień do minimum, robimy taką górkę i dusimy pod przykryciem dusimy jeszcze 30 minut.
  9.  Mieszamy wszystko razem i wykładamy na półmisek.
  10. Każdy z gości może samodzielnie nałożyć sobie porcję