Pilaw to mięso z ryżem, czyli jednogarnkowe danie, wystarczające do wykarmienia nawet 8 osób. Można je przygotować w wielu wersjach, np. w wersji uzbeckiej, a także tatarskiej, ukraińskiej, czy nawet… śląskiej. Danie jest bliskie naszemu podniebieniu, bo łączy kuchnię wschodnią z kuchnią europejską za pomocą przypraw.

W niniejszym serwisie można znaleźć plow w wersji z Uzbekistanu, który jest bardziej aromatyczny i z mocniejszą nutą kuchni azjatyckiej.

Niniejszy plow, w wersji tatarskiej jest bardziej „europejski”, delikatniejszy, ale jeśli jeszcze bardziej chcemy zbliżyć plow do granic zachodniej Europy, wówczas zamiast kminu rzymskiego należy użyć cząbru, rozmarynu i kozieradki.

 

Kilka uwag na początek

Poszczególne etapy plow, wykonuje się w trakcie gotowania, nie trzeba nic szykować wcześniej, an i kroić, ani marynować.

Dania tego typu zaleca się przygotowywać w garnkach żeliwnych, albo żaroodpornych.

 

Składniki:

  • 1000-1200 g żeberek wieprzowych,
  • 500 g cebuli,
  • 500 g marchewki,
  • 100 g pietruszki korzeń,
  • 100 g selera korzeń,
  • 5 cm pora,
  • 500 g ryżu parboiled,
  • 150 ml oleju do smażenia,
  • przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżka suszonego berberysu (opcjonalnie małych rodzynek),
  • sól, pieprz,
  • około 100 ml bulionu lub wrzątku z 1/2 kostki rosołowej.

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukujemy, tniemy co żebro i solimy około 12-14 g soli.
  2. W naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym) rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa na złoty kolor – około 15-20 minut
  3. Cebulę kroimy w paski lub półksiężyce i dusimy na osobnej patelni, aż uzyskami złoty kolor – około 15-20 minut
  4. Gdy cebula i żeberka są rumiane wrzucamy cebulę do mięsa.
  5. Marchewkę i pozostałe warzywa kroimy w słupki i dodajemy do mięsa i cebuli, obsmażamy 5-7 minut..
  6. Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, tak aby mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem około 30-40 minut.
  7. Teraz ryż dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie, aż woda będzie przejrzysta (nawet 10 razy), a następnie zostawiamy w tej wodzie na 20-30 minut
  8. Mieszamy całość naszego dania
  9. Dodajemy na wierzch ryż. Zalewamy gorącą osoloną wodą (może być z kostką rosołową) lub bulionem tak, aby wody było około 2 cm powyżej ryżu
  10. Gotujemy na bez pokrywki tak długo, aż ryż wsiąknie wodę – około 20 minut
  11. Robimy otwory, wciskamy ząbki czosnku i dusimy jeszcze 25 minut.
  12. Teraz wyciągamy czosnek, można całość zamieszać.
  13. Podajemy gorące na stół.