Popularne danie kuchni tajskiej, czyli indyk w sosie słodko-kwaśnym. Zamiast indyka można danie przygotować z wołowiny lub wieprzowiny. A zamiast ryżu można dać makaron (chow mein lub szklany). W wariancie „na szybko” korzystamy z mrożonej mieszanki warzyw azjatyckich, ale kto ma czas, niech pokroi świeże. 20 minut!

Składniki:

  • 250 g mięsa z polędwicy indyka (lub wołowe ekstra lub karkówka),
  • 225 g mieszanki azjatyckich warzyw mrożonych (lub pokrojona świeża włoszczyzna),
  • składniki na marynatę z tego przepisu,
  • kilka łyżek sosu sojowy jasnego do podlewania,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • kilkanaście orzeszków arachidowych niesolonych,
  • 2-3 łyżki oleju ryżowego lub arachidowego do smażenia
  • 3-4 ząbki czosnku pokrojonego na 8 części każdy,
  • 1 łyżeczka pasty sambal-oelek,
  • marynowane grzyby mun (opcjonalnie),
  • marynowane mini-kukurydze (opcjonalnie),
  • marynowane pędy bambusa (opcjonalnie),
  • marynowane kiełki fasoli mung (opcjonalnie),
Zobacz również przepis na:  Biała kapusta na gęsto z koperkiem

Składniki na sos:

  • 250 ml sos słodko kwaśny (np. Thai),
  • 4-5 łyżek sosu terijaki,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • 7-8 łyżek wody,
  • łyżeczka pasty sambal-oelek,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • opcjonalnie sok z 1/2 cytryny.

 

 

Jak zwykle przy kuchni typu stir-fry szykujemy wszystko wcześniej, później nie będzie czasu. Ponadto wszystko, co dodajemy musi być od razu smaczne – w kuchni azjatyckiej nie zachodzi znane z kuchni polskiej tzw.”przegryzanie”.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na sos mieszamy razem. Sos musi być smaczny, jeśli jest za słodki, to dodajemy sok z wyciśniętej cytryny lub limonki. Jeśli jest za gęsty, dodajemy wody. Smak mocno zależy od rodzaju sosu teriyaki.
  2. Orzechy rozgniatamy w moździerzu
  3. Mięso marynujemy, a następnie smażymy z tego przepisu. Mięso odkładamy na bok.
  4. Na gorący wok wlewamy 2-3 łyżki oleju ryżowego lub arachidowego, gdy będzie gorący wrzucamy cebulę, dorzucamy po około 30 sekundach czosnek, podrzucamy wszystko na woku.
  5. Wrzucamy warzywa, dorzucamy pastę sambal oelek i 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego, smażymy wszystko około 1-2 minuty
  6. Zmniejszamy ogień, wlewamy sos i jak zawrze, gotujemy około minutę. Jeżeli sos za bardzo odparuje można dolać trochę wrzątku.
  7. Na koniec opcjonalne dodajmy dodatki (marynowane grzyby mun, marynowane mini-kukurydze-marynowane pędy bambusa, marynowane kiełki fasoli mung, połowę pokrojonego szczypiorku).
  8. Podajemy oprószone resztą szczypiorku i orzechów
Zobacz również przepis na:  Sałatka po żydowsku