Faworki (czy też chrust) to dla wielu z nas wspomnienie dawnych lat. Nic nie stoi na przeszkodzie, a by przypomnieć sobie tamten smak. Pamiętasz zapach ciepłych faworków posypanych pudrem? Tutaj przepis.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej (ok.300g) ,
- 4 żółtka,
- 4-6 czubatych łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżka spirytusu lub octu,
- około 1 litra oleju rzepakowego do smażenia,
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać przesianą mąkę, zrobić dołek i wbić do mąki 4 żółtka,
- dodać z boku sól i pieprz, dodać ocet lub spirutys,
- wkładamy śmietanę i zaczynamy mieszanie,
- po kilku chwilach ciasto powinno dać się wyrabiać – wyrabiamy
- do wyrobienia ciasta można użyć miksera planetarnego w trybie haka – należy początkowo unieść miskę, aby hak zebrał wszystkie składniki, a po chwili maszyna powinna przygotować doskonałe ciasto,
- wyrabiając ręcznie stosuje się ubijanie, czyli zagniatanie na pół i ubijanie np tłuczkiem.
- ciasto powinno być gładkie i elastyczne, łatwe do rozwałkowania.
- dzielimy ciasto na 4 części i rozpoczynamy wałkowanie, jest o wiele łatwiejsze od wałkowania ciasta pierogowego, bez trudu powinniśmy uzyskać cieniutkie jak pergamin ciasto,
- pomagamy sobie mąką, podsypując tu i ówdzie,
- rozwałkowane ciasto nacinamy w paski-romby, około 3-4 cm szerokie, 10-12 cm długie, wygodnie w tym celu skorzystać z krążka do cięcia pizzy,
- jeden bok wkładamy do otworu i wyciągamy – ot cała filozofia kształtu faworka,
- smażymy na oleju rzepakowym w temperaturze 180-200 stopni.
- smażenie trwa bardzo krótko, w zależności od grubości ciasta i temperatury oleju może być to 0,5-1 minuty na jednej stronie,
- dobrze jest robić faworki w dwie osoby, jedna zajmuje się wałkowaniem i wycinaniem ciasta, druga smażeniem, obracaniem i odcedzaniem,
- faworki można odkapać z tłuszczu na sitku lub ręcznikach papierowych,
- gdy całkowicie wystygną należy je posypać cukrem pudrem przez sitko, można w moździerzu rozgnieść 1 torebkę cukru wanilinowego i zmieszać z cukrem pudrem
Niebo w gębie!
Dodaj komentarz