Faworki (czy też chrust) to dla wielu z nas wspomnienie dawnych lat. Nic nie stoi na przeszkodzie, a by przypomnieć sobie tamten smak.  Pamiętasz zapach ciepłych faworków posypanych pudrem? Tutaj przepis.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej (ok.300g) ,
  • 4 żółtka,
  • 4-6 czubatych łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • około 1 litra oleju rzepakowego do smażenia,
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypać przesianą mąkę, zrobić dołek i wbić do mąki 4 żółtka,
  • dodać z boku sól i pieprz, dodać ocet lub spirutys,
  • wkładamy śmietanę i zaczynamy mieszanie,
  • po kilku chwilach ciasto powinno dać się wyrabiać – wyrabiamy
  • do wyrobienia ciasta można użyć miksera planetarnego w trybie haka – należy początkowo unieść miskę, aby hak zebrał wszystkie składniki, a po chwili maszyna powinna przygotować doskonałe ciasto,
  • wyrabiając ręcznie stosuje się ubijanie, czyli zagniatanie na pół i ubijanie np tłuczkiem.
  • ciasto powinno być gładkie i elastyczne, łatwe do rozwałkowania.
  • dzielimy ciasto na 4 części i rozpoczynamy wałkowanie, jest o wiele łatwiejsze od wałkowania ciasta pierogowego, bez trudu powinniśmy uzyskać cieniutkie jak pergamin ciasto,
  • pomagamy sobie mąką, podsypując tu i ówdzie,
  • rozwałkowane ciasto nacinamy w paski-romby, około 3-4 cm szerokie, 10-12 cm długie, wygodnie w tym celu skorzystać z krążka do cięcia pizzy,
  • jeden bok wkładamy do otworu i wyciągamy – ot cała filozofia kształtu faworka,
  • smażymy na oleju rzepakowym w temperaturze 180-200 stopni.
  • smażenie trwa bardzo krótko, w zależności od grubości ciasta i temperatury oleju może być to 0,5-1 minuty na jednej stronie,
  • dobrze jest robić faworki w dwie osoby, jedna zajmuje się wałkowaniem i wycinaniem ciasta, druga smażeniem, obracaniem i odcedzaniem,
  • faworki można odkapać z tłuszczu na sitku lub ręcznikach papierowych,
  • gdy całkowicie wystygną należy je posypać cukrem pudrem przez sitko, można w moździerzu rozgnieść 1 torebkę cukru wanilinowego i zmieszać z cukrem pudrem
Zobacz również przepis na:  Surówka z kapusty włoskiej

 

faworki-chrust-przepis-zagniecione-ciasto faworki-chrust-przepis-4-kulki-ciasta faworki-chrust-przepis-walkowanie faworki-chrust-przepis-wycinanie faworki-chrust-przepis-smazenie-na-oleju-pierwsza-strona faworki-chrust-przepis-smazenie-na-oleju-druga-strona faworki-chrust-przepis-talerz faworki-chrust-przepis-zoom

Niebo w gębie!