Królowa Polskich Stołów: sałatka. Oprócz klasycznej, warzywnej ma co najmniej kilkanaście odmian. A dla sałatki ważnym, jeśli nie najważniejszym składnikiem jest czas. Kilka godzin w lodówce, to minimum „przegryzania”. Więc jeśli goście przychodzą za pół godziny, nie rób tej sałatki! 😀

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy,
  • 300 g pieczarek,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo,
  • kilka łyżek majonezu,
  • pieprz,
  • zielenina, np. natka pietruszki (opcjonalnie),
  • 1/2 średniej cebuli (opcjonalnie),
  • 1 łyżki masła klarowanego (opcjonalnie),
  • 130 g sera żółtego np. emmentaler (opcjonalnie).

 

Sposób przygotowania:

  1. Do sporej miski wrzucamy kukurydzę.
  2. Pieczarki kroimy na ćwiartki i na plastry i albo:
    1. obgotowujemy w osolonej wodzie (kilkanaście minut), albo
    2. obsmażamy na maśle z cebulką na patelni kilkanaście minut – aż wytracą wodę
  3. Pieczarki studzimy kilkanaście minut.
  4. Jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
  5. Można dodać pokrojony w kostkę ser żółty.
  6. Dodajemy pieczarki, dodajemy majonez (nie za dużo) i starannie mieszamy.
  7. Dodajemy pieprz, natkę pietruszki.
  8. Miskę zamykamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.