Składniki:

  • kapusta kiszona 1,5-2 kg,
  • 1 mała lub 0.5 główki świeżej kapusty,
  • 3-4 rodzaje mięsa (wieprzowina , wołowina, dziczyzna(może być peklowana, wędzona).drób od 0,5 kg i(lub nieco więcej każdego rodzaju; krojone w większe kawałki i obsmażone,
  • garść suszonych grzybów ( prawdziwki, podgrzybki), namoczone pokrojone,
  • bulion ok 1-1,5 litra,
  • majeranek (dużo co najmniej 3 opakowania),
  • kilka ziaren jałowca, pieprz, sól,
  • śliwki suszone  drobno krojone spora garść,
  • rodzynki (mała garść).

Sposób przyrządzania:

w dużym garnku podduszamy kapustę kiszoną stopniowo dodając świeżą, podlewamy bulionem dusimy do chwili, kiedy składniki zaczynają  tworzyć całość; stopniowo dodajemy obsmażone wcześniej mięso, dusimy, podlewamy bulionem; stopniowo dodajemy grzyby, majeranek, jałowiec inne przyprawy- 2-3 godziny na wolnym lub bardzo wolnym ogniu .

Odstawiamy do wystygnięcia i nadal dusimy dodajemy śliwki i rodzynki po 1,5 -2 godzinach odstawiamy do wystygnięcia – proces powtarzamy (przekładając bigos do coraz mniejszego garnka), aż do uzyskania odpowiedniej miękkości i konsystencji oraz smaku. Im dłużej smażony tym lepszy.