Składniki:

  • 60 dag wyłuskanego groszku
  • 1 gałązka koperku
  • 1 gałązka estragonu
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • biały pieprz

Sposób przyrządzania:

W garnku zagotować litr wody z 1 łyżeczką soli,po czym do wrzątku wrzucić groszek oraz związane razem zioła.Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut.

Ugotowany groszek osączyć na sicie i trzymać w cieple.Zioła wyjąć z wywaru.

Masło roztopić na małym ogniu.W małym garnuszku wymieszać żółtka z 1 łyżką wody,sokiem z cytryny,pieprzem oraz solą.Wstawić do gorącej kąpieli wodnej i ubijać trzepaczką,aż z żółtek powstanie gęsty kremowy sos.

Zobacz również przepis na:  Surówka z kapusty włoskiej

Garnuszek z ubitymi żółtkami wyjąć z kąpieli wodnej.Roztopione,ale zimne masło dodawać po kropli do jaj i ubijać dalej sos holenderski. Groszek przełożyć do miski i polać sosem. Przybrać gałązkami koperku.