Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo? Nie? Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok…. fasolki po bretońsku, flaczków i bigosu.

Składniki:

  • 3 papryki kolorowe,
  • 4 kawałki kiełbasy
  • 150 g boczku surowego wędzonego (może być gotowany, można też nie dodawać boczku)
  • 2 średnie cebule,
  • 2 małe marchewki lub 1 duża,
  • 8-10 łyżek oleju,
  • 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie,
  • 2 cukinie wielkości ogórka zielonego, albo 1 duża,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól.

 

Sposób przygotowania

  1. Cebule pokroić drobno, lekko posolić i poddusić na oleju. leczo-przepis-papryka-cebula
  2. Kiełbasę i boczek pokroić kostkę i podsmażyć – nie trzeba dodawać tłuszczu – powinno wystarczyć to, co wytopi się z kiełbasy i boczku. leczo-przepis-kielbasa-boczek
  3. Pokroić papryki na duże kostki. leczo-przepis-papryka
  4. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, a cukinię obrać i pokroić w duże ćwiartki (świeżej cukinii w sezonie nie trzeba obierać ze skórki). leczo-przepis-papryka-cukinia-boczek
  5. Do dużego garnka przełożyć cebulę i kiełbasę z boczkiem oraz wszystkie warzywa i wcisnąć czosnekleczo-przepis-papryka-cukinia-kielbasa-boczek
  6. Dodajemy 2 puszki krojonych pomidorów w puszce leczo-przepis-papryka-cukinia-kielbasa-boczek-pomidory
  7. Gotujemy około 25-30 minut, aż wszytko będzie miękkie leczo-przepis-papryka-cukinia-kielbasa-boczek-duszenie
  8. W tym miejscu zawsze jest napisane „solimy do smaku”. Ale prawdopodobnie nie będzie trzeba tego robić: z kiełbasy, boczku i cebuli została oddana już wystarczająca ilość soli.
  9. Dodajemy pieprz i… można podawać, zarówno z pieczywem, z ziemniakami. Leczo lubi być „przegryzione”, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej. Leczo można również zamrażać.

leczo-przepis-papryka-cukinia-kielbasa-boczek-talerz leczo-przepis-papryka-cukinia-kielbasa-boczek-talerz2 leczo-przepis-papryka-cukinia-kielbasa-boczek-zoom