Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo? Nie? Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok…. fasolki po bretońsku, flaczków i bigosu.
Składniki:
- 3 papryki kolorowe,
- 4 kawałki kiełbasy
- 150 g boczku surowego wędzonego (może być gotowany, można też nie dodawać boczku)
- 2 średnie cebule,
- 2 małe marchewki lub 1 duża,
- 8-10 łyżek oleju,
- 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie,
- 2 cukinie wielkości ogórka zielonego, albo 1 duża,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania
- Cebule pokroić drobno, lekko posolić i poddusić na oleju.
- Kiełbasę i boczek pokroić kostkę i podsmażyć – nie trzeba dodawać tłuszczu – powinno wystarczyć to, co wytopi się z kiełbasy i boczku.
- Pokroić papryki na duże kostki.
- Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, a cukinię obrać i pokroić w duże ćwiartki (świeżej cukinii w sezonie nie trzeba obierać ze skórki).
- Do dużego garnka przełożyć cebulę i kiełbasę z boczkiem oraz wszystkie warzywa i wcisnąć czosnek
- Dodajemy 2 puszki krojonych pomidorów w puszce
- Gotujemy około 25-30 minut, aż wszytko będzie miękkie
- W tym miejscu zawsze jest napisane „solimy do smaku”. Ale prawdopodobnie nie będzie trzeba tego robić: z kiełbasy, boczku i cebuli została oddana już wystarczająca ilość soli.
- Dodajemy pieprz i… można podawać, zarówno z pieczywem, z ziemniakami. Leczo lubi być „przegryzione”, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej. Leczo można również zamrażać.
Dodaj komentarz